Belediyeler konut üretmeli
Fotoğraf: Mimarlar Odası Denizli

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Denizli Şubesi kira artışlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa'dan örneklerle sosyal belediyecilik önerisi yaptı. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, yerel yönetimlerin serbest piyasaya karşı denge rolü oynaması gerektiğini ifade etti.

Kira artışlarına getirilen kısıtlamanın uygulama düzeyinde çözüm olmaktan uzak olduğunu ifade eden Kabel, "Kiralık konut sistemi; kiralık sosyal konut sisteminden yoksun, serbest piyasa koşullarında özel kiralık konut sistemi denilen, kendiliğinden oluşan bir arza dayanmaktadır.

Lüks kiralık konut sistemi ile anlatmak istediğimiz, rezidans ve lüks konutlarda daire kiralama yöntemi ile dar ve orta gelir grubundaki vatandaşın daire kiralaması arasında hiçbir fark bulunmamasıdır. Bu yöntem özel kiralık konut sistemi içinde dar ve orta gelir grubundaki vatandaşın barınma ve iskan sorununa çözüm olmamaktadır" diye konuştu. Anayasada yer alan barınma hakkını hatırlatan Kabel, "Salt mülkiyete dayalı geleneksel konut politikalarından sıyrılıp, mülkiyeti belediyede olan ve ömür boyu kirada oturma garantisi veren sosyal belediyecilik anlayışının gerekleri yerine getirilmelidir" dedi.