Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Atatürk'ün boşandığı eşi Latife Hanım'ın özel evrakının açıklanmayacağını bildirdi.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Atatürk'ün boşandığı eşi Latife Hanım'ın özel evrakının açıklanmayacağını bildirdi.
Latife Hanım'a ait belgelerin açıklanması İstanbul 13. Sulh Hukuk mahkemesi tarafından 25 yıl süreyle yasaklanmıştı. Şart koşulan sürenin dolmasıyla birlikte belgelerin Şubat ayı içinde açıklanması gündeme gelmişti. TTK'ya verilen belgelerin açıklanmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, Halaçoğlu dün yaptığı açıklamada Latife Hanım'ın özel evrakının açıklanmayacağını bildirdi.
Daha önce Halaçoğlu'nun belgeleri açıklama yönündeki tutumu, bu durumun Atatürk aleyhine istismara dönüşebileceği nedeni ile eleştirilmişti. Halaçoğlu ise Atatürk'ün utanılacak hiçbir şeyi olmadığını belirterek, arşiv görülmeden böyle bir yorumun yapılmasının anlamsız olduğunu ifade etmişti.
Latife Hanım'ın vârisleriyle görüşmeden bir açıklama yapmayacağını belirten Halaçoğlu, Latife Hanım kişisel bilgilerinin açıklanıp açıklanmayacağına varislerinin karar vereceğini söylemişti. Ancak Atatürk'le ilgili bilgilerin varisi bizleriz demişti.
Yusuf Halaçoğlu dün yaptığı açıklamada Latife Hanım'ın ailesinin kendilerine bir yazı gönderdiğini, "özel evrakın açıklanmaması ve bundan böyle de TTK'da saklanması" talebinde bulunduklarını belirtti. Kendilerinin de bu isteğe uyacaklarını belirtti.
Halaçoğlu, evrakın TTK'daki özel bir kasada saklanmaya devam edeceğini belirterek, "Herhangi bir mahkeme kararı veya ilgililerin talebi olmadan belgelerin başka bir yerde saklanması söz konusu değil. Nasıl 25 yıl burada saklanmışsa, bundan sonra da saklanmaya devam edilecek" dedi.