Berkin Elvan davası: Sanık polise tutuksuz yargılama

MERVE GÖKALP

Haziran Direnişi’nde başına gaz fişeği isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın 2.duruşması görüldü. Mahkeme sanık Fatih Dalgalı’nın tutuklama talebini reddetti. Dava 16 Kasım’a ertelendi.

Duruşmada Elvan ailesinin avukatlarından Oya Aslan, Dalgalı’nın yalan beyanda bulunduğunu söyledi. İncelenen fotoğraflardaki kişinin Dalgalı olduğunu söyleyen Av. Aslan, ‘’Fatih Dalgalı kimliğini saklıyor. Yalan söylüyor. Tutuklama kararı verilmezse bunun sadece siyasi nedenlerle olduğunu düşünürüz’’ diye konuştu. Mahkeme bu talebi sanığın kaçma şüphesi olmadığını belirterek reddetti.

’Bu dosyada delil karartma çabası var’

Elvan ailesinin avukatlarından Av. Can Atalay, dosyada sistematik bir delil karartma çabası olduğunu söyledi . Av. Atalay, ‘’İçişleri Bakanlığı delil soruşturma aşamasında delil karartmaya devam ediyor” diye konuştu.

Elvan ailesi ve avukatları duruşma çıkışında Çağlayan Adliyesi’nin önünde toplanan kalabalığa açıklama yaptı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı. Elvan, ‘’Yalanlarla ve çevirdikleri düzenbazlıklarla bizi topluma farklı türlü tanıtıyorlar. Ama biz bu hukuk mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Ne kadar hakkımız varsa hepsini arayacağız’’ diye konuştu.

Sami Elvan’dan sonra söz alan Av. Oya Aslan, ‘’Bizim talebimiz soruşturmanın geliştirilmesi, genişletilmesi hususuydu. Sadece Fatih Dalgalı’nın değil bütün sorumluların yargılanmasını talep ettik. Ne yazık ki mahkeme soruşturmanın bir sanıkla sınırlı kalmasında kararlı’’ dedi.

’Mahkeme siyasi davranıyor’

Aslan konuşmasının devamında, ‘’Fatih Dalgalı katildir. Berkin Elvan’ı katledenlerden biridir. Yargılanmalı, cezalandırılmalı ve derhal tutuklanmalıdır. Mahkeme siyasi bir kararla, hukukun kabul etmeyeceği bir şekilde bu talebimizi reddetti’’ dedi. Anne Gülsüm Elvan, “3-4 sene önce Gezi’de polislerine emir verdi. Bugün de savcılarına emretti. Ne yaparsa yapsın yılmayacağız. Biz onun emirlerini tanımayacağız. Ne onları ne de buradaki yargıçlarını tanımayacağız. Sonuna kadar davamın peşinden gideceğim. Beni yıldırmak için yapacağı tek şey; kafama bir kurşun sıkarak beni çocuğumun yanına göndermektir’’ dedi.