Berkin’in davasında hâkim değişikliği müdahalenin işareti

Dilan Esen

Berkin Elvan davasına bakan Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar’ın, Hâkimler ve Savcılar Kurulu kararıyla Yargıtay’a üye seçilmesine tepkiler sürüyor.

Berkin’in babası Sami Elvan ile ailenin avukatı Çiğdem Akbulut, mahkeme başkanının dosyadan alınmasının davaya müdahale edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Söz konusu durumun iyi bir gelişme olmadığını söyleyen Baba Elvan, 17 duruşma boyunca aynı hâkimin dosyaya baktığını hatırlatarak ‘‘Zaten davanın sonu gelmiş. Her şeyi takip etmiş. Ne karar çıkarsa çıksın bu hâkim vermeliydi’’ dedi.


Avukat Çiğdem Akbulut ise davanın sonuna bu kadar yaklaşmışken mahkeme başkanının Yargıtay’a görevlendirilmesinin düşündürücü olduğunun altını çizdi. Yargılamada siyasi müdahale olduğunu defalarca dile getirdiklerini aktaran Akbulut, ‘‘Görevlendirmenin sadece bizim dosyamızla alakalı olduğuna dair bir delil yok ama dosyaya hâkim olan bir mahkeme başkanının siyasi bir davada karara yaklaşılmışken dosyadan alınmış olması düşündürücü. Eski mahkeme başkanı gitti, bu başkan olsaydı çok iyi bir karar gelecekti demiyoruz. Yine de davaya hala müdahale edildiğinin bir göstergesi.’’ Bu celse de savcının mütalaasını sunmasını beklediklerini söyleyen Akbulut, ‘‘Berkin’in ölümü kanuna aykırı emir ve talimatları veren herkesin sorumluluğu’’ diye konuştu.

***

Duruşma 9 Aralık’ta

Berkin Elvan’ın ailesi, sanık polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davanın 18. duruşması için 9 Aralık’ta saat 9.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na çağrı yaptı. Berkin’i vurma emrini verenlerin de yargılanmasını isteyen ailenin açıklamasında, "Berkin’imizin çocukluğunu, geleceğini ve hayallerini çalanların bir an önce hesap vermesini istiyoruz" dendi.