Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulmasının ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın faillerini hiçbir polis ‘teşhis edemedi’.

Berkin'in faillerini hiçbir polis 'tanıyamadı'

Gezi direnişinde ekmek almaya gittiği sırada polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulan ve 269 günlük komadan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın faillerini hiçbir polis ‘teşhis edemedi’.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre savcılık, 23 Eylül’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak bilirkişi raporunda olayla ilişiği tespit edilen dört polisin açık kimlik bilgilerinin ve görev yaptıkları birimin bildirilmesini talep etti.

'BİZE DEĞİL; ÇEVİK KUVVET'E SOR'
Söz konusu dört polisin görüntüleri 134 polise izletilirken, hiçbiri Berkin’in faillerini teşhis edemedi. İl Emniyet Müdürlüğü bunun yerine Berkin’in vurulduğu 16 Haziran 2013’te Okmeydanı Mithatpaşa Caddesi ve Gaziler Sokak’ta görev yapan 113 polisin fotoğrafını savcılığa gönderdi.

Emniyet ayrıca, fail olarak adı geçen polislerin Çevik Kuvvet’te görev yapmasını öne sürerek ilgili bilginin bu şubeye sorulmasını istedi.

'EYLEMCİLER YAPTI' DEMİŞTİ
Olay tarihinde geçici olarak Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan ve tanık olarak savcılığa çağrılan komiser Kadir Eyüp Hambaloğlu’nun da Ankara’ya atandığı için ifade veremediği belirlendi.

Şu anda Ankara Polis Akademisi Başkanlığı’nda görev yapan Hambaloğlu daha önce müfettişe verdiği ifadesinde “Okmeydanı’ndaki müdahalemizde kesinlikle kimse gaz silahıyla yaralanmadı. Bizim bilgimiz haricinde eğer birisi yaralandıysa bu da büyük ihtimalle eylemcilerin attığı havai fişek veya taştan olmuştur” demişti.

Bilirkişi raporunda Berkin’i vuran polisler, “…biri ‘dolgun’, biri dirseği sarılı olarak belirtilen 2 ZET (gaz kapsülü silahı) polisi, kumral komiser yardımcısı ZET amiri ve kasklı fişek taşıyan polis” olarak tanımlanıyordu.