Berlin’de bulunan 20 kreşin çalışanları, gelir adaletsizliğine karşı yüzde 6’lık bir ücret artışı talebiyle bugün greve gitti

Berlin’de kreş çalışanları greve gitti

SEÇİL KALENDEROĞLU/BERLİN

Berlin’de bulunan 20 çocuk ve yetişkin bakım merkezi sendikalar tarafından organize edilen grevle çalışmaya bir gün ara verdi. Gelir eşitsizliğine dikkat çekmeyen isteyen bakım merkezi çalışanları, yüzde 6'lık bir ücret artışı ve toplu pazarlık anlaşması talep ediyorlar.

Humanistischen Verban Deutschlands (HVD) çalışanlarından oluşan grevciler, kamu sektöründe kendileriyle eşit kademedeki çalışanlardan daha az ücret almalarına dikkat çekmek istiyorlar. Kreşler yanı sıra çeşitli diğer bakım hizmetlerinde çalışmakta olan 1400 kişi, bugün işlerine ara verdi.

ŞEFFAF OLMAYAN, EŞİTSİZ ÜCRETLER

2017’den bu yana GEW ve Ver.di sendikalarının yeni toplu sözleşme çabalarının bir karşılık bulamaması grev kararında etkili. GEW baş müzakerecisi Udo Mertens bu eşitsiz durumu şöyle açıklıyor “İşverenlerin sundukları seçeneklere bakıldığında, son derece şeffaf olmayan bir çalışan sınıflandırması özellikleri görülebilir. Bazı meslektaşlarına göre daha az kazanan ve eğitim faaliyetlerinin ödenmediği eşitsiz bir tablo oluşmaktadır.”

Yeterince zamanın geçtiğini ve herhangi bir anlaşmanın olmadığını ve artık baskıyı arttırmak gerektiğini söyleyen sendikalar ve bakım hizmeti çalışanları bugün saat 09:00-14:00 arası HVD’ın ana merkezinde buluşarak buradan taleplerini bildirecekler.