Biden’ın Yemen’e ilişkin kararı Suudilerin imaj çalışması mı?

Dış Haberler Servisi

Yemen'i yedi yıldır bombalayarak ülkeyi harabeye çeviren Suudi Arabistan yönetimine ABD'den "uyarı" geldi. Joe Biden, ABD başkanı olarak ilk kez yaptığı dış politika odaklı konuşmasında Yemen'deki savaşın "sona ermesi gerektiğini" söyledi ve Suudilere Yemen'le ilgili desteklerini geri çektiklerini ifade etti. Bu da Ortadoğu basınında Yemen'de ve Suudi-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem açılacağının işareti olarak yorumlandı.

HUSİLERDEN DESTEK

Biden'ın ilk bakışta karşı gibi görünen bu kararının aslında söz konusu savaşı bombalı saldırılarla sürdürmek yerine bir süredir Yemen'de gizli operasyonlara yönelen Suudilerin tutumuyla birebir olmasa da örtüştüğü görüşü kamuoyunda yer buldu. Cemal Kaşıkçı cinayetiyle Batı'daki sicili sorunlu olan Suudi Arabistan'ın Yemen savaşından uzaklaşarak bir imaj çalışması yürüteceği de yine basında yer alırken Yemen'de Suudi güçlerin savaştığı Husiler ise Biden'ın Yemen'e ilişkin son tutumunun olumlu olduğunu savundu.

Suudi Arabistan yetkililerinin ise Biden'ın açıklamalarını olumlu karşılaması dikkat çekti. Suudi resmi haber ajansı SPA'ya göre, Riyad hükümetinin, "Biden yönetimi, yeni atanan ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Birleşmiş Milletler (BM), Yemenli tüm taraflar ve koalisyon güçleriyle ülkedeki savaşın sonlanması için çalışmayı arzuladığı" ifade edildi.

'FARKINDAYIZ'

Biden'ın dış politikada bir diğer kritik adımı Almanya'daki ABD askerlerinin akıbetiyle ilgili oldu. Biden, Trump döneminin aksine Almanya'daki askerlerin geri çekilmesi sürecinin dondurulduğunu kaydetti. Biden'ın Pekin ve Moskova'ya mesajı şu oldu: "Rusya'nın agresif eylemleri karşısında ABD'nin boyun eğdiği günler sona erdi. En ciddi rakibimiz Çin'in refahımız, güvenliğimiz ve demokratik değerlerimiz için ortaya koyduğu meydan okumanın farkındayız. Amerika'nın çıkarlarına uygun olması durumunda Pekin ile çalışmaya hazırız."