Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) başlatığı 'Adaletsizliğe tanığız. Hapisteki gazetecilere özgürlük' günleri...

‘TANIKLIK GÜNLERİ’NDE DÖRDÜNCÜ GÜN:
Bilimden, ezilenden yana gazeteciler hapislerde

SERBAY MANSUROĞLU

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) başlatığı 'Adaletsizliğe tanığız. Hapisteki gazetecilere özgürlük' günleri dördüncü gününü geride bıraktı. Dördüncü günde OdaTV'den Barış Pehlivan, Özgür Radyo'dan Füsun Erdoğan, DİHA'dan Sadık Topaloğlu, Özgür Gündem'den Turabi Kişin için İstanbul Çağlayan Adliye Sarayı önünde tanıklık edildi.

OdaTv.com Genel Yayın Yönetmeni iken Şubat 2011'de gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Barış Pehlivan'a annesi Şahhanım Pehlivan tanıklık etti. Oğlunun küçüklüğünden beri aydınlıktan, bilimden yana taraf olduğunu anlatan anne Pehlivan, "Oğlunun mesleğinin hakkını verdiği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türkan Saylan'ın yanında yer aldığı için hedef tahtası haline getirildiğini" söyledi.

DAYANIŞMAYA DEVAM
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ahmet Abakay ise söz alarak mesleğini yaptığı için  tutuklanan gazeteci arkadaşlarının dışardaki gazeteciler aleyhine tehdit olarak kullanıldığını ifade etti. Abakay, ÇGD olarak kendilerinin tutuklu bulunan gazetecilerle dayanışma halinde olmaya devam edeceklerini söyledi.

34 YILLIK TANIKLIK
Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü olduğu dönemde 'Gaye' adlı operasyonda 10 Eylül 2006 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklanan Füsun Erdoğan için ise eşi ve Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek tanıklığını paylaştı. Basın üzerindeki baskılara dikkat çeken İbrahim Çiçek, kendisinin de beş buçuk yıl cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakıldığını ancak eşinin aradan geçen altı yıla rağmen hâlâ tutuklu bulunduğunu söyledi.

ÖZGüR BASIN MÜCADELESİ
DİHA Urfa Muhabiri Sadık Topaloğlu için yapılan tanıklığın ardından son olarak, Özgür Gündem gazetesi çalışanıyken 2 Ocak'ta tutuklanan Turabi Kişin için tanıklık edildi. Turabi Kişin için tanıklık eden Mehmet Gelturan, Özgür Gündem geleneğinin baskılara karşı yirmi yıldır sürdüğünü belirtti.