Depremlerden etkilenen Bingöl’ün ilçelerinde çok sayıda binada ağır hasar oluştu. Hasarlı evlerine giremedikleri için zor şartlarda yaşadıklarını belirten yurttaşlar kentin afet bölgesi ilan edilmesini istiyor.

Bingöl afet bölgesi ilan edilsin
Deprem, evlerin yanı sıra ahırlarda da hasara neden oldu.

İlayda KAYA

Depremden etkilenen Bingöl’de yaşayan yurttaşlar seslerinin duyulmamasından şikâyet ediyor.

BirGün’e konuşan Bağlarpınar Köyü’nde yaşayan Gökhan Candemir, evinin ve hayvanlarının kaldığı ahırın depremlerin ardından hasar aldığını söyledi. Kaymakamlık kararıyla evlere girişin yasaklandığını hatırlatan Candemir, “Evimizin duvarları çatladı, içeri giremiyoruz. Bölgeye ne gelen var ne giden. Komşularda kalıyoruz, idare etmeye çalışıyoruz. Evlerinizde oturmayın demek kolay. Bölgeye ne çadır ne konteyner getirildi. İlk depremin ardından çadır istedik, 10 gün önce dilekçe verdik ama kimse bizi duymadı. Biz nerede kalalım? Nereye gidelim?” diye sordu.

Bağlarpınar Köyü’nde yaşayan başka bir yurttaş da köylerdeki taş evlerin yıkıldığını söyleyerek “AFAD’dan kimse gelmedi. Bildiğimiz kadarıyla 4-5 köyümüzde sorun var. Yetkililerin sesimizi duymasını ve bölgeye gelmesini istiyoruz. Bu şekilde yaşamak çok zor” diye konuştu.

‘KİMSE BİZİ DUYMUYOR’

Yayladere’deki Yolgüden Mahallesi’nde yaşayan Tuncay Altındiş ise şunları anlattı: “Evim yıkıldı yıkılacak. Duvarlar içerden dışarı doğru şişmiş bir halde. İçine girince sallanıyor. Depremin ardından eşyalarımı çıkarma fırsatım oldu. Biz evden çıktık ama kalacak yerimiz kalmadı. Yan komşumun evi ise daha hasarlı. Evinden eşyalarını bile çıkaramadı. Mağduruz. Konteyner talebimiz oldu ama dönüş yapılmadı. Çadır da yok. Direniyoruz ama ne zamana kadar böyle kalabiliriz?”
Kentin Genç ilçesindeki Çaybaşı Köyü’nde yaşayan bir yurttaş da “Çaybaşı’ndaki 16 ev şu an ağır hasarlı. İçine girilmiyor. Bize bölgedeki madenciler çadır verdi, onun içinde kalıyoruz. AFAD bölgeye gelmiyor. Yardım yok. Siyasetçiler bizi duymuyor” diyerek isyan etti.

KENTTE ÇADIR YOK

CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş da kentin afet bölgesi ilan edilmesi yönünde çağrı yaparak şu ifadeleri kullandı: “Buradaki mücadelemiz Bingöl’ün afet bölgesi olması gerektiği yönünde. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Yetkililer Bingöl’ü görmüyor, duyarsız yaklaşıyor. Yayladere, Adaklı, Bağlarpınar köylerinde çok sorunlu yıkıntılar meydana geldi. Ağır hasarlar oluştu. Can kaybımız yok ama eski yapılarımız yıkılıyor. Deprem bilimcilerin yoğun çağrısı var ve şehrimiz fay hattı üzerinde yer alıyor. Bingöl’ün olası bir depremde yıkılacağı ortada. Ama ne tedbir ne çalışma yapılıyor. Maraş merkezli ilk depremin ardından buraya AFAD yetkilisi 13 personel geldi. Bunlardan sadece 5’i müdahale için geldi. Yaşanacak bir depremde sadece 5 kişi mi bizi kurtaracak? Şehrimize iletilen çadır yok, yapılan çalışma yok. Artçılar buradan hissediliyor. Biz tedbir alınmasını, çadır bulundurulmasını istiyoruz. Tüm binalarda da bir an önce kontrol yapılmalı.”

Öte yandan Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattının bulunduğu biliniyor. AFAD’ın açıkladığı risk durumu haritasına göre; Bingöl birinci derece riskli iller arasında bulunuyor.

BİNALAR İNCELENSİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de ağır hasar alan bölgelerde incelemelerde bulunarak, yurttaşları dinledi. 20’den fazla bina ve 500’e yakın konut ve işyerinin ağır hasar aldığını belirten Gürer, kentin bölgesel olarak ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğini ifade etti. Kentten 2 fay hattı geçtiğini belirten Gürer, binaların tek tek kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.