Dink cinayetinin zanlılarından Ercan Demir’in Cizre’ye atandığı 5 Ocak'tan bu yana 2 çocuk öldürüldü. Son bir ayda ise ilçede öldürülen çocuk sayısı 4

Bir ayda dört çocuk öldürüldü

YILMAZ DEMİR

Hrant Dink cinayetindeki sorumluluğu nedeniyle tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemede yurtdışı yasağı konularak serbest bırakılan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü Amiri Ercan Demir’in, Cizre Emniyet Müdürü olarak atanmasının ardından son bir ayda 2 çocuk öldürüldü. 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın önceki gün polis saldırısı sonucu yaşamını yitirmesinin ardından gözler bir kez daha Cizre'ye çevrildi. 27 Aralık'ta 15 yaşındaki Barış Dalmış ile 19 yaşındaki Yasin Özer; 6 Ocak’ta 14 yaşındaki Ümit Kurt öldürülmüştü.Nihat Kazanhan, Cizre’de bir ay içinde öldürülen 4. çocuk oldu.  Veriler son 20 yılda öldürülen çocukların sayısı ise 600’ü aştığını gösteriyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Evren Özer’in derlemelerine göre hayatlarını kaybeden çocuklardan bazıları şöyle:

2010 ÖNCESİ
Yahya Menekşe (16) Cizre’de polis panzerinin altında kalarak Ceylan Önkol (14) ise Lice’de havan mermisi ile öldürüldü.

2010
İran sınırı yakınlarında Mehmet Nuri Tançoban (14) kurşunlanarak, Zonguldak M Tipi Kapalı Cezaevi’nde “hırsızlık” suçundan tutulan Kudret Koçaklı (15), basketbol potasına asılı olarak bulundu.

2011
Silopi’de ırkçı saldırıları protesto gösterisine yapılan saldırıda Doğan Teyboğa (13), Diyarbakır’da hayvan otlatan üç cocuğun buldukları cismin kurcalanırken patlaması üzerine Umut Petekkaya (15) hayatlarını kaybetti.

2012
Çaldıran’da askeri atık çöplüğünde buldukları merminin patlaması sonucu  Sami Akti (13) ve Selami Akti (9), yaşamını yitirdi.

2013
Suriye’ye dönmek isteyen gruba “dur” ihtarına uymadıkları gerekçesiyle açılan ateş sonucu Ela Şık Nayıf (7), Hakkari’nin Bostancık Köyü’nde, pancar toplamaya giden Muğdat Çavmak (14) mayına basarak hayatını kaybetti.

2014
Kobane’ye destek eylemlerine saldırılar sonucu Uğur Özbay (17), Gezi Direnişi sırasında ekmek almaya giderken gaz bombası kapsülü ile başından vurulan Berkin Elvan (15), Adana’da akrepten atılan ses bombasının isabet ettiği İbrahim Aras (15) hayatını kaybetti.