Erdoğan, ‘Rıza Sarraf’a devlet sırlarının verildiği’ açıklamasıyla kendisini suçlayan Kılıçdaroğlu hakkında ‘hakaret’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı jet hızıyla soruşturmayı başlattı

Bir kez daha yargıdalar

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, Rıza Sarraf üzerinden kendisini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaretten soruşturma başlattı.

Erdoğan’ın avukatlarından Hüseyin Aydın, Twitter adresi üzerinden önceki günkü açıklamaları nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

‘FETÖ söylemleri’ iddiası
Dilekçeyi de paylaşan Aydın açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hukukunu yargı eliyle korumaya yönelik çabalarımız tavizsiz bir şekilde devam edecektir” dedi.

Dilekçede, Kılıçdaroğlu’nun söylemleriyle ‘FETÖ’nün söylemleri‘nin örtüştüğü iddia edilerek, “Bu doğrultudaki söylem ve politikanın örgüt [Gülen yapılanması] tarafından adı geçen siyasi partiye [CHP] empoze edildiği hususunda toplumda yaygın bir kanaat oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.

CHP: Hodri meydan
Gelişme üzerine açıklama yapan Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Buyursunlar. Meclis’te çoğunlukları var. Siyaseti genel başkanımız onların icazetiyle yapmıyor. Hakaret arıyorlarsa ağızlarından çıkan hakaret. Her yere hakaret ediyorlar. Oysa bu ülkede ihanetin adı bunların yönetim dönemleridir. Kimseye kaptırmazlar vatana ihanet meselesini. Buyursunlar hodri meydan. Parlamento orada. Biz milleti arkamıza alarak siyaset yapıyoruz. Onlar yargıyla korkutacaklarını sanıyorlar. Bu tehditlere pabuç bırakmadık bırakmayacağız” dedi.

‘Sarraf’a ne istediyse verdiniz’
CHP tarafından önceki gün düzenlenen ‘Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması’nda grup toplantısını gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, AKP kurmaylarının geçmişte ‘hayırsever’ dediği Sarraf’ı şimdi ‘casus’ ilan etmesini eleştirerek 17-25 Aralık operasyonlarından 9 ay önce MİT tarafından dönemin Başbakanı Erdoğan’a gönderilen bilgi notunu hatırlatmıştı.

Kılıçdaroğlu, “İran’a yönelik ambargoya rağmen, İranlı şahısların para transferini gerçekleştirmesi bağlamında, Sarraf’ın yakın gelecekte ABD tarafından yasaklı kişiler listesine dahil edilebileceği, Türkiye-ABD ilişkilerinde sorun yaşanabileceği; Ekonomi bakanı Çağlayan ve Bakan Güler ile ilişkisinin ortaya çıkması halinde hükümet aleyhine kullanılabileceği notta belirtilir” demişti.

‘Görmezden geldin’
Bu hatırlatmanın ardından Erdoğan’a seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu sahtekârın yaptığı dolandırıcılık devletin en hassas kurumu tarafından senin önüne konuldu. Sen ne yaptın? Sen bu dosyayı kapattın. Sen sahtekârlığı görmezden geldin. Sarraf’a da ne istediyse verdiniz siz. Bakan istedi bakan verdiniz, rüşvet istedi rüşvet verdiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Dava üstüne dava
Rıza Sarraf belgesinin yanı sıra Erdoğan’ın yakınları ve ailesinin vergi cenneti Man Adası’ndaki off-shore şirketle yapılan para transferinin de peşini bırakmayan CHP Lideri’ne dava üstüne dava açılıyor.
Söz konusu belgeler için de Erdoğan ve yakınları, Kılıçdaroğlu’ndan 1 milyon 500 bin lira manevi tazminat istemiyle iki dava birden açmıştı.

***

Eski CHP’li vekilin malvarlığına el konuldu

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı eski Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de yargılandığı davaya, ‘sahte delil ve belge’ götürdüğü iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan eski CHP milletvekili Aykan Erdemir’in tüm malvarlığına mahkeme kararı ile el koyuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, 6.Sulh Ceza Mahkemesi hâkimliği tarafından alınan kararda, “17-25 Aralık operasyonunun FETÖ tarafından gerçekleştirilen yargısal darbe teşebbüsü olduğu” vurgulandı, Erdemir de “aynı kurgunun işbirlikçiliği ve sözde/sahte raporları yurtdışına götürerek New York bölgesine ulaştırmakla” suçlandı. Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre, 17 Aralık’tan önce 4 Aralık 2013’te ABD’de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Erdemir ve beraberindeki heyetin Gülen camiasına yakınlığı ile bilinen Türki-Amerikan Birliği (Turkic American Assembly -TAA) temsilcileri ile görüşmesi sırasında çekilen fotoğraf da soruşturma dosyasına girdi.