Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamada, “İşçi sınıfı sürekli yoksullaşırken, sermaye sınıfının kârına kâr katıp ülke zenginliklerini yağmalamasına yeter diyoruz” dedi

Birleşik Metal-İş bildirgesi: Emek düşmanlarına ‘artık yeter’ diyoruz

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Temsilciler Kurulu, bugün yapılacak seçimlerle ilgili sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada, “24 Haziran’da ülkemiz kritik bir seçim yaşayacak. Siyasi iktidarın 16 yıl boyunca sergilediği işçi düşmanı tutuma, aleyhimize çıkarılan yasalara, grevlerimizin yasaklanmasına, anti-demokratik uygulamalara yeter artık diyoruz” denildi.

‘İşçi sınıfını yok saymayın’
Sonuç bildirgesinde seçimlerde işçi sınıfının yokmuş gibi davranılmasını reddettikleri vurgulanarak, “İşçi sınıfı vardır, güçlüdür. Saraylar yıkar, saltanat bitirir, sömürüye son verir. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Biz varız ve buradayız. İşçi sınıfı sürekli yoksullaşır, borçlanır ve örgütsüzleştirilirken, sermaye sınıfının kârına kâr katıp ülke zenginliklerini yağmalamasına artık yeter diyoruz. Seçimlere katılan muhalefet partilerini ise seçim sonrası izlenecek politikalar konusunda uyarıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘İş güvencesi istiyoruz’
“TOBB’a TÜSİAD’a değil, sermaye sınıfına değil, biz işçilere, işçi sınıfına güvence verin” denilen bildirgede, gerçekleşmesi için mücadelesini verecekleri talepler ise şöyle sıralandı:

»İş güvencesi sağlanmalıdır. Tam istihdam mümkündür.

»Güvenceli çalışma sağlanmalıdır. Taşeron çalıştırma, kiralık işçilik, sözleşmeli personel ve esnek çalışma uygulamaları son bulmalıdır.

»Asgari ücrette yoksulluk sınırı aşılmalıdır.

‘Vergi adaleti sağlansın’
»Vergide adalet sağlanmalıdır. Vergi yükü biz işçilerin omuzlarından kaldırılmalı, kâr, rant ve servetten alınan vergiler ağırlaştırılmalıdır.

»Emeklilik yaşı düşürülmeli, emekli maaşları insanca yaşanabilir düzeye yükseltilmelidir.

»Haftalık çalışma süresi 37,5 saate indirilmelidir.

»Kıdem tazminatı hakkı genişletilmeli ve güvence altına alınmalıdır.

»İşçi sağlığı ve güvenliğinde işçi odaklı politikalar hayata geçirilmelidir.

Arabuluculuk düzenlemesine son!
»OHAL koşullarında yasalaştırılan Arabuluculuk düzenlemesi, Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulaması ve kiralık işçilik yasası derhal iptal edilmelidir.

»Çalışma yaşamında kadına yönelik ayrımcılığa karşı somut politikalar oluşturulmalıdır. Başta işyerinde olmak üzere kadına yönelik şiddet ve taciz önlenmeli, yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.

»Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Barajlar kaldırılmalı, sendikalaşma nedeniyle işten çıkarmalara ağır yaptırımlar getirilmeli, sendika tercihinde işçilere referandum hakkı tanınmalıdır.

‘Grev yasakları kaldırılsın’
»Bakanlar Kurulunun grev erteleme yetkisine son verilmelidir. Grev yasakları kaldırılmalı, grev hakkı genişletilmelidir.

»Özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir. Bugüne kadar ulusal ya da uluslararası sermayeye satılan tüm kamu varlıklarımız devletleştirilmelidir.

»Eğitim ve sağlık hizmetleri her yurttaş için tümüyle ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir hale getirilmelidir.

»Kriz kapıdadır. Kriz dönemi temel politika, işçiler için iş ve ücret güvencesi olmalıdır. Sermaye değil, emek korunmalıdır.