‘Gazeteciliğin yargılandığı’ Cumhuriyet gazetesi davasına bugün Silivri’de devam edilecek. İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, “Bitsin bu yargılama” dedi

Bitsin artık zulme dönüşen bu dava!

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haber ve köşe yazılarının delil olduğu dava kapsamında yargılanan gazetenin yazar ve yöneticileri, bugün Silivri’de hâkim karşısına çıkacak. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Muhabir Ahmet Şık’ın tutuklu olduğu davada, 18’i Cumhuriyet çalışanı olmak üzere 20 kişi yargılanıyor.

Cumhuriyetçilerin serbest bırakılması için başlatılan Adalet Nöbeti ise 49’uncu haftasında dün devam etti. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın atriumunda bir grup avukat nöbet tuttu. Cumhuriyet davası sanıklarından Musa Kart, Avukat Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku’nun da bulunduğu nöbete, CHP’li milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi. “Hemen şimdi özgürlük” sloganının atıldığı nöbete katılanlar arasında Dışarıdaki Gazeteciler ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya Temsilcisi Christian Mihr de vardı.

Avukatın sesi kesilirse yurttaşın da kesilir
Nöbette ilk sözü alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü endeksinde 113 ülke arasında 101. sırada bulunduğunu hatırlattı. Durakoğlu, “Biz sadece üç Cumhuriyetçiye özgürlük talebi için değil, özünde haksızlığın zulme dönüştüğü bir ortamın demokrasi olamayacağı inancıyla buradayız. 49 haftadır sessizce çığlık atıyoruz. Avukatlar çığlık atarken çıkan sesteki nefestir. Avukatların sesi kesilirse, yurttaşların nefesi kesilir. Bitsin bu zulme dönüşen yargılama diyoruz” diye konuştu.

‘Dava milat olmalı’
Dışarıdaki Gazeteciler adına açıklamayı ise Gazeteci Elif Akgül yaptı. Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin de mesajlar veren Akgül, 16 kadın gazetecinin Türkiye hapishanelerinde tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Akgül, “Silivri’de görülecek Cumhuriyet davası, bir milat olmalı. Önce Cumhuriyet tutukluları ve devamında tüm haksızlığa uğrayanlar bu mavi göğün altında özgürce nefes almalı” diye konuştu.

13 kadın avukat cezaevinde
Nöbette konuşan Avukat Kemal Aytaç da, 13 kadın avukatın cezaevinde olduğunu söyledi. Aytaç, tutuklu kadın avukatların isimlerini okuyarak kaldıkları cezaevlerinin adreslerini paylaştı.

RSF Almanya Temsilcisi Mihr ise şöyle konuştu: “Tüm gazeteciler cezaevlerinden tahliye oluncaya kadar Türkiye’de olmaya devam edeceğiz.”

Saray’dan Cumhuriyet’e dava
Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Man Adası belgelerine ilişkin savcılığın verdiği takipsizlik kararını “Savcılık: Man belgeleri gerçek” başlığıyla haber yapan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ hakkında soruşturma başlattı.