21 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin bugün görülecek ilk duruşması öncesinde aileler ‘dayanışma çağrısında’ bulundu. Öğrenciler, “Boğaziçi’ne özgürlük” dedi

Boğaziçili öğrenciler bugün hâkim karşısında

14’ü tutuklu 21 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılanmasına bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 09.30’da başlanıyor. Davanın ilk duruşması öncesi yaklaşık üç aydır tutuklu bulunan öğrencilerin aileleri açıklama yayımlayarak dayanışma çağrısında bulundu. Aileler, “Kamuoyu olarak çocuklarının tutukluluk gerektirecek bir durumlarının olmadığını çok iyi biliyoruz. Dünyanın her yerinde barış talebi onurlu bir taleptir ve bırakın yargılamayı büyük bir onuru hak eder. Aileler olarak tüm demokratik kamuoyunu bizimle birlikte olmaya, gençlerin eğitim ve öğrenim haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Tutuklu öğrencilerin arkadaşları da sosyal medya hesaplarından yayımladıkları videolarla bugünkü duruşmaya çağrı yaptı. Öğrenciler bugün 09.30’da İstanbul Adliyesi’nin C Kapısı önünde buluşarak “Hepsi özgürleşene kadar hepimiz tutsağız” diyecek. Dava sonucunu beklerken de adliye önünde uçurtma uçurma etkinliği düzenlenecek.

Öğrencilerden çağrı

Gençlik Muhalefeti’nden yapılan açıklamada. “Bağımsız ve demokratik ve özgür bir üniversiteyi savunan Boğaziçili öğrenciler için Çağlayan Adliyesi’nde ‘Boğaziçi’ne ve arkadaşlarımıza özgürlük’ demek için buluşuyoruz. Öğrenim hakkımızın engellenmesine, baskılara-tutuklamalara T A M A M diyoruz. Özgürlük talebimizi haykırmak için Çağlayan Adliyesi’nde buluşuyoruz” denildi.

Erdoğan hedef göstermişti

21 Boğaziçi öğrencisi hakkında hazırlanan iddianame geçen günlerde kabul edilmişti. ‘Terör örgütü propagandası’ ile suçlanan öğrenciler, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterilmelerinin ardından farklı tarihlerde ev, yurt ve kampüs içinde gözaltına alınmıştı. Savcı Ergün Güçlü’nün hazırladığı iddianamede “İslam Araştırmaları Kulübü organizesinde Zeytin Dalı Harekâtı’nın başarıyla tamamlanması sonrasında gayet insani duygularla düzenlenen lokum dağıtımı etkinliği sırasında şüphelilerin, barışçıl biçimde etkinlik yapan öğrencilere fiziksel şiddet uygulamaya çalışmaları üzerine soruşturma başlatılmıştır” ifadesi yer aldı.

İddianamede sanık öğrencilerin “Saray Savaş, Halklar Barış İstiyor, “İşgalin, Katliamın Lokumu olmaz”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Katil AKP, işbirlikçi ÖSO” sloganları attıkları belirtilmişti.

‘Slogan atmak, alkış tutmak’

İddianamede öğrenciler “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlamak” ile suçlanıyor. Öğrencilerle ilgili bilgilerde “slogan atmak”, “protesto amacıyla yapılan alkışlama etkinliğe katılmak”, “saldırıya yeltenen grup arasında olmak” gibi ifadeler yer aldı.