Seçime doğru yol alınırken iktidarın peş peşe açıkladığı rüşvet niteliğindeki paketlere rağmen anketler Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğa erişemediğini gösteriyor. Muhalefet de beklenen ivmeyi sağlayabilmiş değil.

Bol keseden vaat kurtarmıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Umut SERDAROĞLU

Ülke tarihinin en kritik seçimine altı aydan az bir süre ka-lırken peş peşe yayınlanan anketler AKP-MHP İttifa-kı’nın Meclis’te çoğunluğa erişemediğini gösteriyor. MAK, MetroPOLL, Yöneylem Araştırma, ORC gibi ka-muoyu araştırma şirketlerinin son dönemlerdeki anketleri muhalefetin beklenen atılımı yapamadığını gözler önüne serdi.


İktidarın peşpeşe açıkladığı rüşvet mahiyetindeki paketlere rağmen Cumhur İttifakı kan kaybını önleyemiyor. AKP son günlerde bir iki puanlık bir kıpırdama yaşasa da bu durum Meclis’te çoğunluğu elde etmelerine yetmiyor. Buna karşılık son dönemlerde gerçekleştirilen seçim anketleri 6’lı Masa bileşenlerinin de beklenen ivmeyi sağlayamadığını gösteriyor.

BARAJ ZOR AŞILIYOR

ORC Araştırma’nın seçimlere az bir zaman kala yayımla-dığı anket sonuçları seçmenin arayışta olduğunu, ne Cumhur İttifakı’nın ne de Millet İttifakı’nın karasızların oylarını çelemediğini gösterdi. 3-6 Aralık 2022 tarihle-rinde, 42 ilde 3 bin 670 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen ORC anketinde seçmene “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu yöneltildi.

Araştırma, yaz aylarında yüzde 30’un altına kadar düşen AKP’nin tekrardan yüzde 30’u geçerek 30,6 puana ulaş-tığını gösterdi. Saray’ın küçük ortağı MHP’nin de AKP gibi son ankette yükselişe geçtiği görüldü. ORC’nin eylül ayında yayımladığı ankette yüzde 6 ile yeni seçim yasa-sında yer alan yüzde 7 barajının da altında kaldığı görülen MHP, son ankette tekrardan yüzde 7’ye yükseldi.

HDP’DE YÜKSELİŞ VAR

Son dört ay içerisinde en fazla düşüşün İYİ Parti’de ya-şandığı görüldü. Eylül ayındaki anket sonuçlarına göre yüzde 19,4’lük bir puana ulaşan İYİ Parti, bu ay yüzde 2,3’lük bir eriyişle 17,1’e geriledi. CHP ise yüzde 24,8’den yüzde 24’e düşerek yaklaşık 1 puanlık bir düşüş yaşadı. 6’lı Masa içerisinde oyları az da olsa artan parti-ler ise Gelecek ve DEVA. Eylül ayında yüzde 2,6 oy ora-nına sahip Gelecek Partisi 2,8’e, yüzde 2’lik oyu olan DEVA ise oyunu 2,3’e çıkardı.

Muhalefette en belirgin artış HDP’de yaşanıyor. AKP ik-tidarının bütün gücüyle yüklendiği, kapatılmak istenen HDP’nin oyları yüzde 7,1’den yüzde 7,3’e yükseldi. HDP’nin bir baraj sorunu olmazken kitlesini koruyabiliyor.

ORC Araştırma Şirketi Genel Başkanı Mehmet PöstekiORC Araştırma Şirketi Genel Başkanı Mehmet Pösteki



ADAY TARTIŞMASI BEZDİRDİ

ORC Araştırma Şirketi Genel Başkanı Mehmet Pösteki, özellikle 6’lı Masa’daki aday tartışmaların muhalefete pek yaramadığını söyledi. Seçmenlerin mevcut krize yönelik somut adımların atmasını beklediğini kaydeden Pösteki, her geçen sürenin muhalefetin hanesine olumsuz yazıldığını belirtti. Pösteki şu ifadeleri kullandı: “İlk olarak 6’lı Masa içerisinde sürekli olarak bir karmaşa olduğu, özellikle adaylık konusunda anlaşmazlık olduğu seç-mene yansımış durumda. Genç seçmenden yaşlı seçmene kadar herkes bunun farkında. Bu da 6’lı Masa seçmeninin güveninin düşürüyor. 3 ay önce yüzde 60’ları bulan güven oranı özellikle son dönemde Erdoğan’ın sahaya çık-masıyla, sosyal konut projesi ile başlayan gündem boşlu-ğunu iyi değerlendirme süreciyle ve dış politikadaki hamlelerle güven oranının düşmesine ve özellikle kararsız seçmenin AKP’ye yönelmesine yol açtı. Ancak Meclis çoğunluğu noktasında Cumhur İttifakı hâlâ çoğunluğu sağlayabilmiş değil.”

Muhalif seçmende ‘acaba Erdoğan kazanabilir mi’ şek-linde endişelerin başladığını aktaran Pösteki, “Özellikle HDP meselesi, 6’lı Masa’ya danışılmadan ortaya atılan başörtüsü tartışmasının başlatılması, ekonomi politikala-rında halkın tatmin edilememesi seçmeni adeta ‘siz ne yapıyorsunuz’ dedirtecek konuma getirmiş durumda. Es-kiden AKP ve MHP’ye oy veren kararsızların geri dönmeye başladığını görmekteyiz. Bu yüzden 6’lı Masa seç-menin güvendiği bir adayı belirleyip, beklentilerin karşılanmasına yönelik adımlar atması gerekiyor” dedi.