BP işçilere verdiği zammı geri aldı

BP Petrolleri AŞ Gemlik Tesisleri’nde petrol fiyatlarındaki düşüş bahane edilerek işçilerin hakları gasp ediliyor. Şirket önce işçilerin ücretlerine nisan ayında yapılan yüzde 17 oranında zammın 3 ay ertelendiğini açıkladı, ardından da bu zammın verilmeyeceğini duyurdu.

30’u mavi yakalı yaklaşık 70 işçinin çalıştığı tesislerde işçiler, geçen yıl da ikramiye haklarının ellerinden alındığını anlattı. 1998 yılından bu yana sendikasız çalışan işçiler, “BP küresel bir fırma. Her yıl yüz milyonlarca dolar kâr elde ediyorlar. Ama kârları bir milyon dolar bile düşse bizim ücretlerimize göz dikiyorlar” diyerek isyan etti.

YILLARCA 10-20 LİRA ZAM YAPTILAR

Şirketin kârı göz önüne alındığında zaten düşük ücretlerle çalıştıklarını anlatan işçiler, “30 yıllık işçi 4 bin lira civarında maaş alıyor. Yıllarca 10-20 liralık zamlar yapıldı. Eskiden burada Petrol-İş örgütlüymüş, ancak tasfiye edilmiş. Şimdi durumumuz bu. İnsanlar hem işsiz kalmaktan korktukları hem de tazminatlarının yanmasını istemedikleri için tüm bu hak gasplarına karşı sessiz kalıyor. Fabrika durmadan sosyal haklarımızı gasp ediyordu, şimdi de maaşımıza göz dikti” ifadelerini kullandı.

Öte yandan tesislerde koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alındığını, kendilerine dönüşümlü olarak ücretli izin kullandırıldığını söyleyen işçiler, “Ama şimdi yıllık izinlerimizi kullanmamızı istiyorlar” diye konuştu.

BU YIL 800 MİLYON DOLAR KÂR ETTİ

İngiliz enerji şirketi BP’den önceki gün yapılan açıklamada, şirketin bu yılın ilk çeyreğindeki kârının, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 2,4 milyar dolardan 1,6 milyar dolar düşüşle 800 milyon dolara gerilediği belirtilmişti.