AKP hükümetinin ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası sürerken, haziran ayında 9’u çocuk olmak üzere en az 164 işçi öldü. Bu yılın ilk 6 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise en az 906!

Bu yılın ilk 6 ayında en az 906 iş cinayeti!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, haziran ayında en az 164, bu yılın ilk 6 ayında ise en az 906 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Haziran ayında hayatını kaybeden 164 emekçinin 123’ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 29’u çiftçi/küçük toprak sahiplerinden ve 12’si esnaflardan oluştu. En çok iş cinayeti 49 ölümle tarım-orman işkolunda yaşanırken, inşaat-yol işkolunda 36, taşımacılıkta 21, ticaret-büro işkolunda 11, metal ve enerji işkollarında ise 9’ar işçi can verdi.

Haziran ayında işçiler en çok yollarda öldü. Trafik-servis kazası nedeniyle 42 işçi hayatını kaybederken, 27 işçi ezilme-göçük, 26 işçi yüksekten düşme, 20 işçi ise elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Haziran ayında hayatını kaybeden işçilerin 9’u çocuktu. Bu çocukların 3’ü 14 yaş ve altındaydı. Ülkenin 57 şehrinde iş cinayeti yaşanırken, en çok ölüm İstanbul (13), İzmir (11), Manisa (9) ve Kocaeli’nde (8) meydana geldi.

‘Devlet sıcağa karşı önlem almalıydı’
İSİG Meclisi’nin raporunda, Haziran ayında işçi sağlığı alanında yaşanan bazı gelişmelere de değinildi. Geçen hafta sonu tüm yurda aşırı sıcakların damgasını vurduğuna dikkat çekilen raporda, “Örneğin İstanbul’da gölgede sıcaklık 37,2 dereceye çıkarak son 106 yılın rekoru kırıldı. Sadece cumartesi ve pazar günlerinde 7’si inşaat işçisi olmak üzere en az 15 işçi yaşamını yitirdi. Bunda sıcakların da etkisi yadsınamaz. Çalışma Bakanlığı’nın sıcaklık rekoru kırılacağını önceden bildiği bu günlere dönük olarak öğle saatlerinde çalışılmamasına dair bir karar vermesi çok mu zordu?” denildi.
bu-yilin-ilk-6-ayinda-en-az-906-is-cinayeti-315076-1.
‘Türkiye işçi cehennemine dönüştü’
Sadece bu yıl OHAL kapsamında Asil Çelik, EMİS Grup, Akbank, Şişecam ve Mefar grevlerinin yasaklandığının da hatırlatıldığı raporda, “Toplu sözleşmelerde işten çıkarma ve üç yıllık sözleşme saldırısı sürüyor. Öyle ki Petkim’de sendika şube yönetimi ve işçi temsilcileri yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı, fabrikaya TOMA getirildi ve zorla üç yıllık sözleşme imzalatıldı. Evet, 2017 yılının ilk döneminde Türkiye yüzde 5 büyüdü. Peki, ama nasıl? Artan iş cinayetleri, grev yasakları, sendikal baskılarla. Türkiye artık bir işçi cehennemine dönüşmüştür” ifadeleri kullanıldı.

***

Okumak istiyordu, iş cinayetinde öldü

Geçen ay liseden mezun olan ve üniversite eğitim masraflarını karşılamak için Ordu’dan Konya’ya gelerek bir inşaatta çalışmaya başlayan 18 yaşındaki Emre Kocagöz, inşaatın beşinci katından düşerek hayatını kaybetti.

Ordugazete.com’un haberine göre, geçen ay İMKB Yatılı Bölge Okulu’ndan mezun olan Emre Kocagöz, önümüzdeki yıl başlayacağı üniversitenin masraflarını karşılayabilmek amacıyla, memleketi olan Ordu’nun Akkuş ilçesinden Konya’da geldi. Şeker bayramının ilk günü Konya’ya gelerek bir inşaatta iş bulan Kocagöz, daha çalışmaya başlayalı bir hafta bile olmadan çalıştığı inşaatın beşinci katından düşerek yaşamını yitirdi. Kocagöz, önceki gün Akkuş’ta toprağa verildi.