Ekonomik kriz Türk Lirası'nı her geçen gün daha da değersizleştirirken yılbaşı öncesinde Türklerin Batum’a Bulgarların ise Edirne’ye akını sürüyor.

Bulgarlar Edirne’ye, Türkler Batum’a
Fotoğraf: İHA

Ekonomi Servisi

Bulgaristan’dan gelen turistler, değersiz Türk Lirası’nı fırsat bilip yaklaşan yılbaşı alışverişleri için Edirne’ye akın etti. Kur farkı nedeniyle kente gelen turistler iğneden ipliğe hemen her şeyi satın alıyor. Bulgar turistin uğrak noktalarından olan kent pazarında esnaf, yaşanan yoğunluktan mutlu olduklarını söyledi. Pazara yakın noktalarda bulunan otoparkların neredeyse tamamı ise Bulgaristan plakalı araçlarla doldu.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Bulgar turistlerin kent ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Edirne’ye yılbaşı alışverişi için gelen Bulgarların sayılarının artığını belirten Cingöz, “Esnaftan ziyade yüklü alışverişleri AVM’lerden yapıyorlar. Ne bulursalar alıyorlar. Yeter ki hesaplı görebilsinler. Özellikle tatlı ürünlerini, giyim eşyalarını, her şeyi alıyorlar” dedi.

ESNAF ZAM YAPMASIN

Fahiş fiyat uygulayan esnafı da uyaran Cingöz, Bulgaristan gelen turistlerin fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirtti. Cingöz, “Sınır kapısından girip başka yerlere giden de var. Edirneden memnuniyetsizlikleri var ki gidiyorlar. Onun için esnaf arkadaşlara tavsiyem; gelen insanları iyi karşılasınlar. Fiyatlarda şikâyet var. Bunları yapmasınlar. Makul ölçülerde zam yapabilirler” diye konuştu.

‘YILBAŞI ALIŞVERİŞİNE GELDİK’

Edirne’ye alışveriş için gelen Şenay Hüseyinova ve İbrahim Yaşar, "Yılbaşı alışverişi için geldik. Giysi, ayakkabı, çanta aldık. Çok kalabalık. Buradaki fiyatlar bize daha uygun geliyor. Burada Bulgaristan’dan birçok vatandaş var” diye konuştular.

Esnaf Artuğ Birtek de “İşler güzel, pazar güzel. Yabancı geliyor. Bulgaristan yoğunlukta. Yunanistan'dan da gelen var. Şu anda ekonomiyi canlandırıyorlar. Kur farkı da olunca bol bol alışveriş yapıyorlar” dedi.

BATUM'A AKIN VAR AKIN

Gürcüler ise Karadeniz'e akın ediyor. Türk lirası karşısında paraları değerlenen Gürcüler, ağırlıklı olarak gıda, yağ ve giyim eşyası alırken Türkler ise sınır kenti Batum'a telefon başta olmak üzere elektronik eyşa almaya gidiyor.