Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ve Suriye arasında yapılması beklenen üçlü zirvenin İran'ın da katılmasıyla dörtlü gerçekleşmesinin planladığını belirtti. Çavuşoğlu, toplantı için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu'ndan 'Suriye zirvesi' ile ilgili açıklama: Görüşmelere İran da katılacak
Fotoğraf: AA

Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Abdullahiyan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Suriye'ye insanı yardım için hava sahalarının açıldığını belirtti. Deprem nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'na ulaşan yolların zarar gördüğünü ifade eden Çavuşoğlu, yolların tamiri için gerekli adımların atıldığını ve şu ana kadar 475 yardım tırının geçtiğini açıkladı.

"Kilis’te açılan iki tane sınır kapımızın da insani yardımlar için kullanılabileceğini söylemiştik. Kilis tarafından da Suriyelilere yardım ulaştırıldı" diyen Çavuşoğlu, "BM’nin yardımları kesintisiz şekilde devam ediyor. İnsani yardım için hava sahamızı da açtık" ifadelerini kullandı.

SURİYE-TÜRKİYE GÖRÜŞMELERİ

Bakan Çavuşoğlu, Suriye toplantısının savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılımıyla Moskova'da 3'lü formatta gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Yaklaşık 2 ay önce kardeşim Hüseyin, Ankara ziyaretinde kendilerinin de bu formata Astana’da olduğu gibi katılmak istediklerini bize söylediler. Türkiye olarak 'İran’ın katılmasının hiçbir mahsuru yoktur' dedik. Rusya’ya da 'İran’ın katılmasında bir mahsur yok' dedik, şimdi toplantı için çalışmalar devam ediyor. Bunu da dörtlü bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Rusya’dan olası dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı için teknik düzeyde bir toplantı yapma teklifi geldi. Gelecek hafta için bakan yardımcımızı da Moskova’ya göndereceğiz ve bu toplantıya İran tarafı da katılacak. Daha sonra yani bu toplantıda dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları yapılacak yine hepimizin uygun gördüğü bir zamanda dışişleri bakanları düzeyinde de toplantı gerçekleştirilebilir. Ama gelecek hafta Moskova’da teknik düzeyde dörtlü bir toplantı için Rusya’dan bir davet aldık, biz de bu toplantıya katılacağız" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da ikili konuları görüşme fırsatı elde ettiklerinin altını çizerek, "Engellerin kaldırılması konusunda neler yapılması gerekiyor onu görüştük. Gümrük ve transit ilişkileri görüştük. İran, bölgesel iş birliği çerçevesinde Suriye ile Ankara arasında farklı bakış açılarını gidermek için kendi rolünü üstlenmeye hazırdır. İran, her türlü 4’lü formata Tahran-Moskova-Ankara-Şam arasındaki formata hazır olduğunu beyan ediyor" dedi.