Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Suriyelilere deprem nedeniyle sınır kapılarının açıldığı ve Türkiye’ye sığınmacı akını yaşandığı' iddiasının asılsız olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "PKK’nın, YPG’nin kontrol ettiği yerlerde kapı açılması söz konusu değil. Ayrıca yoğun bir şekilde Türkiye’ye Suriye’den mülteci geliyor bilgisi de doğru değildir" dedi.

Çavuşoğlu'ndan 'Suriyelilere sınır kapısı açıldı' iddiasıyla ilgili açıklama
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Libyalı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, 'Suriyelilere sınır kapısı açıldı' iddiasına yönelik açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İHA'nın aktardığına göre Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İçinden geçtiğimiz zor günlerde dayanışmaya ve işbirliğine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde enerjimizi sosyal medyada ve değişik platformlarda dolaştırılan dezenformasyona harcadığımız için çok üzgünüz. Elbette muhalefet veya hükumete karşı olanlar olabilir. Eleştirebilirler de o da doğaldır. Ama halkı provoke etmek için yanlış bilgileri yaymak herhalde iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bu sorular tamamen depremle ilgilidir.

Türkiye'de deprem oldu, Suriye’yi de etkiledi. Uluslararası toplum Türkiye’ye güçlü bir şekilde destek veriyor, teşekkür ediyoruz. Bunların bir kısmı Suriye ve Suriye halkına da destek vermek istiyor bunun için de teşekkür ediyoruz. Çünkü oradaki depremden etkilenenler de can. Bu yardımların bazıları havadan gidiyor ve hava sahamızı bu uçaklara açıyoruz. BM insani yardımları yıllardır Cilvegözü, Bab el-Hava geçişinden geçiriyor.

Bu gümrük kapısının diğer tarafında yol ve köprülerde hasar olmuştu ve bunlar şu anda tamir ediliyor. Her geçen gün BM insani yardımlarını taşıyan tır sayısı artıyor. Kilis’te şu an bizim kontrolümüzde olan sınır kapısı var. Bu kapılardan da insani yardımları gönderebileceklerini söyledik. Olay bundan ibaret. PKK’nın, YPG’nin kontrol ettiği yerlerde kapı açılması söz konusu değil. Ayrıca yoğun bir şekilde Türkiye’ye Suriye’den mülteci geliyor bilgisi de doğru değildir."