Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Uruguay ziyareti sırasında Ermeni göstericilere "bozkurt" işareti yapması Türkiye-Uruguay ilişkilerinde gerginliğe neden oldu.  Uruguay Senatosu, muhalefetteki Geniş Cephe'nin talebi üzerine Ankara büyükelçisi adayı Hugo Cayrus'un Türkiye'ye gönderilmesini askıya aldı.

Çavuşoğlu’nun ‘bozkurt’ işareti diplomatik krize dönüştü

24 Nisan'da Uruguay'ın başkenti Montevideo'daki büyükelçilik açılışına katıldıktan sonra yakında bulunan Ermeni göstericilere bozkurt işareti yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eylemi Türkiye-Uruguay arasında diplomatik gerilim yarattı.

Bianet’in aktardığına göre; Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun hareketine Uruguay muhalefetinden tepki geldi. Uruguay'ın yeni Ankara büyükelçisi olarak seçilen Hugo Cayrus'un atanması ise Senato'dan döndü.

Vekiller oy birliğiyle Cayrus'un atanmasını reddetti. Frente Amplio isimli muhalefet bloğunu yönlendiren Senatör Liliam Kechichian, Cayrus'un dosyasının tekrar Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne gönderilmesine karar verdi. Kararda Cayrus'un deneyimli bir diplomat olduğuna vurgu yapılırken bu kararın onun deneyimi ve geçmişi ile bir bağlantısı olmadığı vurgulandı.

Uruguay, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ilk ülke olmuştu. Uruguay, 20 Nisan 1965'te tanıma kararını almıştı.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Uruguay'da 23 Nisan 2022'de başkent Montevideo Büyükelçiliğinin açılışını yapmıştı. Açılışın ardından bir grup Ermeni, 1915'in yıldönümü gerekçesiyle Ermenistan bayraklarıyla Çavuşoğlu'nu protesto etmişti. Çavuşoğlu aracında protestoculara bakarak gülmüş ve "bozkurt" işareti yapmıştı.