DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, referandum sonucu kabul edilen anayasa değişikliğinin Türkiye’ye ve çalışma hayatına bir iyileştirme getirmediğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, referandum sonucu kabul edilen anayasa değişikliğinin Türkiye’ye ve çalışma hayatına bir iyileştirme getirmediğini söyledi. Çelebi, “Toplumun yarısı, oy kullanmayanlar da dahil edildiğinde bu değişiklik paketine oy vermedi. Ancak yine de sonuca saygı duyuyoruz. Ama bu çalışma hayatının kaosa sürükleneceği gerçeğini değiştirmez” dedi.

ANKA’ya referandum sonucunu değerlendiren Çelebi, anayasa değişikliğinin bir iyileştirme getirmeyeceğini belirtti. Çelebi, “Umarım yanılırız. Bizi yanıltanların haklı çıkmalarını isteriz. Bu anayasa değişiklikleri çalışma yaşamına yeni bir bakış açısı getirmeyeceği gibi, kaosa sürükleyecektir. Dolayısıyla çalışma yaşamında birçok alanda sorunlar daha da ağırlaşacaktır. Bu iktidarın çalışma yaşamını demokratikleşmesi gibi bir niyeti yok. Ben fantezi olarak bazı değişiklikler yapıldığına inanıyorum. Dolayısıyla çok umutlu değiliz bu yeni süreçten” dedi.
Çelebi, bundan sonra değişikliklerin altyapı sürecinin düzenlenmesini izleyeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

HAKEM KURULU BAĞIMSIZ OLACAK MI?
“Daha önce bırakın anayasa değişikliklerini, sendikal haklarda değişikliği umuyorum en geç haziran ayına kadar değişikliğe uğratırlar ve Türkiye’yi kara lekeden kurtarırlar. Bir yıl içinde Tahkim Kurulu oluşturulacaktır. Önümüzde bir toplusözleşme dönemi var. Tahkim Kurulu dediğimiz hakem kurulunun ne kadar bağımsız olacağına bakacağız. Bizim açımızdan 12 Eylül türü yasalar devam etmektedir. Dolayısıyla bazı demokratik uygulamaların devam ettiği sürecin sendikal hareketlere bir kazanım getirmeyeceğini düşünmekteyiz. Hayır oyu vermenin iradesinin zorluğu çok daha belirgin olmuştur. Devletin imkanları seferber edilmiştir. Ama karara saygı göstereceğiz."