Çelik: AKP-CHP daha sürdürülebilir

AKP'nin iktidarda olduğu üç dönem boyunca en yetkili isimlerinden ve partinin eski sözcüsü Hüseyin Çelik, CHP ile koalisyon kurulması noktasında iyimser ifadeler kullanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında yaptığı açılışların AKP'ye yaramadığını söyledi.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Çelik, AKP'nin koalisyon konusunda CHP ile MHP ve HDP'ye oranla daha ileri noktada olduğunu belirterek "Böyle bir şey gerçekleşirse bu 390 milletvekili eder ve yüzde 66’lık bir çoğunluğa dayanır. Bence iyi bir koalisyon protokolüyle bu iş yürüyebilir. Doğrusunu isterseniz MYK ve MKYK’da bu konular konuşulurken, tabanımızdan AK Parti-MHP’nin daha iyi olabileceği yönünde bazı sinyaller gelse de, ben şahsen AK Parti-CHP koalisyonunun hep daha sürdürülebilir olacağını düşünenlerdenim" dedi.

Geçmişten ANAP-DYP koalisyonunu örnek göstererek tabanı birbirine yakın partiler arasında koalisyonun daha güç olduğunu savunan Çelik, şu ifadeleri kullandı: " Aynı sektörde çalışan iki tüccar, hele hele de işyerleri yan yana ise, birbirlerine rakip olurlar. Ama biri tekstilci biri gıdacıysa aynı sıkıntılar yaşanmayabilir. Ben hatta arkadaşlara espri yoluyla dedim ki ‘Aynı kıza âşık olan iki genç birbirini harap eder’. Nitekim bunun örneklerini de bizzat yaşadık. DYP-ANAP koalisyonunu, biliyorsunuz çok kısa sürdü, bir nisan yağmuru gibi geldi geçti. Ama DYP ve SHP koalisyonu bazı sıkıntılara rağmen yürüdü. Bunu koalisyonlar çok iyidir anlamında söylemiyorum. Mümkün olsa tek parti hükümetinin ben yine Türkiye’nin derdine deva olacağını düşünüyorum."

CHP ile olası bir koalisyon noktasında "ihtiyatlı iyimserlik" içinde olduğunu söyleyen Çelik, Erdoğan'ın böylesine bir formülü uygun görüp görmeyeceği yönünde bir soru üzerine ise "Neticede iki siyasi partinin protokol metninde anlaşması halinde ve sürdürülebilirliği olan bir hükümet kurması halinde ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konuda farklı bir tutum içinde olacağı kanaatinde değilim. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız biz eski milletvekillerine verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada bir azınlık hükümetini tasvip etmediğini açıkça söyledi" değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'IN AÇILIŞLARI YARAMADI
Erdoğan'ın seçim kampanyası dönemi toplu açılışlarını da eleştiren Çelik, "o açılışların, o meydanlara inmenin AK Parti’ye oy isteme amacına yönelik olduğu algısı, bu propagandanın zemin bulması AK Parti’ye yaramamıştır. Bu zaten kamuoyu araştırmalarıyla ortaya çıkmış bir şey" dedi.

Bu noktada çok sayıda kamuoyu araştırma şirketinin sonuçlarının da birbirleriyle örtüştüğünü vurgulayan Çelik, Erdoğan'ın da bizzat bu durumun farkında olduğunu belirtti. Buna karşın Erdoğan'ın AKP ile de bütünleştiğini söyleyen Çelik "Eğer muhalefetin bütün meselesi buysa bu zaten geride kaldı. Siz herkesin AK Partililiğinden şüphe edebilirsiniz de Sayın Tayyip Erdoğan’ın AK Partililiğinden şüphe etmezsiniz. Şu anda cumhurbaşkanıdır, yasal olarak tarafsız olmak durumundadır ama AK Parti’nin kurucusu Sayın Tayyip Erdoğan’dır" diye konuştu.

Çelik ayrıca 7 Haziran seçimlerinin başkanlık sisteminden de Erdoğan'ı vazgeçirmiş olabileceğini de ima ederek "Başkanlık Sistemiyle ilgili olarak Sayın Başbakan, bu seçim sonuçlarıyla en azından şimdilik başkanlık sisteminin vatandaşın gündeminde olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti. İster iyi anlatılamadı deyin ister başka türlü, sonuç bu. Halkın mesajını partimizin doğru okuduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.