Çemberin merkezine imam hatip koydular

BURCU CANSU - @burcu_cansu
burcucansu@birgun.net

Liseye geçişte TEOG’un kaldırılmasının ardından, yeni geçiş sistemi olan çember sisteminin yeni imam hatip liselerinin açılmasına ve var olan okulların dönüştürülmesine yol açacağı şüphesini ortaya çıkardı.

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri ile ilgili sayısal verilere göre, adrese dayalı çember sisteminin öğrencileri gitmek istemedikleri okullara mecbur bırakacağını, imam hatiplerin boş kalan kontenjanlarının zorunlu olarak tercih yapmak durumunda kalan öğrencilerle doldurulmasına yol açacağını belirtti.

Çemberlerin oluşması mümkün değil

Bozdoğan, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in “Her öğrenci için 3 çember oluşturuyoruz. 3 okul türümüz var. Meslek, imam hatip ve Anadolu lisesi. Her bir çember bu üç okulun bulunduğu bir daireyi kapsıyor. Öğrencinin karşısına bu tercih çıktı. 5 tercih yapacak” açıklamasını hatırlattı.

Bozdoğan, okulların coğrafi bütünlüğü ve öğrencilerin mezun olacakları orta okullar düşünüldüğünde lise tür ve sayılarının eşitsizliğinden kaynaklı çemberlerin oluşturulmasının mümkün olmadığına dikkati çekti. MEB’in internet sitesinde yer alan verilerin incelenmesi neticesinde çıkan sonuca ilişkin Bozdoğan şunları söyledi: “Her çemberde üç okul olması için okul sayılarının eşit olması gerekiyor. Veriler incelendiğinde bunun neden olamayacağı açığa çıkıyor. Sayısal verilere göre, Anadolu Lisesi sayısı 2 bin 434, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3 bin 190, Anadolu İmam Hatip Lisesi bin 452’dir. MEB’in yatırım planına göre gelecek yıl açılması beklenen Anadolu Lisesi 133, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 240, Anadolu İmam Hatip Lisesi 128’dir. Basit bir hesapla İmam Hatip Liseleri için bin civarında yeni okula veya var olan okulların dönüştürülmesine gereksinim duyulduğu göze çarpıyor.”

İlçede 9 okul yoksa?

Bozdoğan, “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Ortaöğretim kayıt alanı içerisinde kaç okulun olacağı ve bunların türlerinin ne olacağı ile ilgili bir belirleme yapılmamasına rağmen MEB, üç çember sistemini hangi gerekçeyle üretmiştir?” diyen Bozdağan, şu soruları sordu: “MEB beş tercih yapılması konusunda neden ısrar etmektedir? Bu tercih sistemi ile öğrencilerin istemedikleri halde tercih etmek durumunda bırakılacakları okullara gitmeleri olasılığı ortadayken MEB nasıl olur da hiçbir öğrenci gitmek istemediği okula gönderilmeyecek gibi var olan gerçeklikle örtüşmeyen açıklamalar yapabilir?”