Cengiz’e verecek suyumuz yok
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında madene proses suyu sağlamak amacıyla DSİ ile protokol yapmasına karşı yaşam savunucuları Çanakkale DSİ önünde eylem yaptı. Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında Cengiz Holding’in bu projeyle 3 köyü haritadan sileceği ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getireceği ifade edildi.

Madene gerekli suyun temini için DSİ ile imzalanan protokol gereği yapılacak iki göletin ÇED kapsamı dışında tutulacağı ifade edilirken yapılan tüm itirazlara rağmen iki kez ÇED olumlu kararı verildiği söylendi.

55 KÖYÜN SU KAYNAĞI

Hukuki süreç sürerken köylüler göletler ve maden alanı içinde kalan tarım arazilerini satmaya zorlanıyor. Şirket yetkilileri tarla sahiplerini pazarlığa çağırıyor, satışa razı olmamaları durumunda da kamulaştırmaya gidileceği ifade ediliyor.

Yapılan açıklamada göletlerin seçilen Kocabaş Çayı’nın nesli tehlike altındaki su samurlarının yaşam alanı ve 55 köyün su kaynağı olduğunu ifade eden yaşam savunucuları Cengiz Holding’in kârı uğruna sularından ve topraklarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti.