Bir twitter paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi İnternet Genel Yayın Yönetmeni Güven “haksızlığa, hukuksuzluğa, tetikçiliğe karşı sessiz kalınmamalı” dedi

Cezaevinden tahliye olan Oğuz Güven: İnsan çıktığına utanıyor

GÜZİN ÇAMUR

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nin Twitter hesabında yapılan paylaşım gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven tahliye edildi.

BirGün’e yaptığı açıklamada “çıktım, görevimin başındayım” diyen Güven, özgürlük ve adalet için mücadeleye kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti. Güven şunları söyledi: “Tahliyemin benim durumumda olan tüm tutukluların ve meslektaşlarımın tutuksuz yargılanmaları için bir başlangıç olmasını diliyorum. İnsan inanın geride arkadaşlarını bıraktığı için çıktığına utanıyor. Ben de o ruh hali içindeyim. Buruk bir sevinçti yaşadığım ama Enis Berberoğlu’nun tutuklanması bu sevinci de kursağımda bıraktı.

Haksızlığa, hukuksuzluğa, talimatla tetikçilik yapan ‘gazeteciliğe’ hiç kimsenin sessiz kalmaması gerekir. Artık klasik bir cümle olmuştur ama ben de söyleyeyim: Adalet bir gün herkese lazım olur.”
Oğuz Güven tutuklandığında “Bu çürümüşlüğün karşısında yapacak bir şey yok” demişti.

15 Mayıs 2017 tarihinde tutuklanan Güven hakkında iddianame 'terör örgütü propagandası yapmak'' ve "terör örgütünün yayınlarını basmak ve yayınlamak" suçlarından 10,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davayla ilgili duruşma 14 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşecek.

***

Tutuklu yakınlarından AYM’ye mesaj
Cumhuriyet gazetesinin 229 gündür özgürlüklerinden yoksun yönetici ve çalışanlarının yakınları gazetecilerle biraraya geldi. Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Önder Çelik, Turhan Günay, Hakan Kara ve Bülent Utku’nun yakınları biraraya geldikleri gazetecilere söz konusu isimlerin Silivri’de yaşadıklarını ve dava sürecini anlattı. Toplantıya aralarında BirGün Yayın Kurulu Üyesi Barış İnce’nin de bulunduğu, Altan Öymen, Mehveş Evin, Sedat Ergin ve Fatih Polat gibi çok sayıda gazetecinin yer aldığı isimler katıldı. Tutuklu yakınları buluşmada taleplerini de açıkladı. Tutuklu yakınları tarafından toplantıya katılan gazetecilere dağıtılan metinde yer alan ifadelerde tutuklu yakınlarının isteklerine yer verildi. Başlıca talep olarak ise Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet gazetesi dosyasını ele alması istendi.

***

NE OLMUŞTU?
Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nin twitter hesabında yapılan paylaşım gerekçesiyle tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen gazeteci Oğuz Güven "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı. Güven tutuklanmasının ardından yakınlarıyla vedalaştığı sırada, "Bu çürümüşlüğün karşısında yapacak bir şey yok" demişti.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce sorgulanan Oğuz Güven ifadesinde, 32 yıllık gazeteci olduğunu belirterek “Haberimizin içinde davaya konu olan bir başlık ve deyim yoktur. Savcı hakkında insanlık utancı tweetler atıldığında biz bunu haber yaptık. Suçlamayı kabul etmiyorum” demesine rağmen mahkeme, Oğuz Güven’in “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanmasına karar vermişti. Kararda, “Cumhuriyet Gazetesi’ne ait resmi twitter hesabından, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” şeklinde tweet atıldığı, buna ilişkin savcılıkça soruşturma başlatıldığı vurgulanarak özellikle resmi twitter hesabından paylaşılan tweetlerle ilgili sorumlu internet haber sitesinin müdürünün tweetleri kontrol etme, varsa yanlışları düzeltme, denetleme sorumluluğu olduğuna vurgu yapılmıştı.

Kararda, Terörle Mücadele Kanunu 7/2. maddesindeki suça ilişkin örgüt propagandasını yapma, bu amaca ilişkin toplumda algı oluşturma unsurları bakımından suçun yasal unsurları oluştuğuna dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu kaydedilerek “suçun alt ve üst sınırları dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı, soruşturmanın halen devam ettiği, delillerin toplanmakta olduğu anlaşıldığından şüphelinin tutuklanmasına karar verildiği” belirtilmişti.