Cezaevlerinde darp ve psikolojik şiddet iddiası

HABER MERKEZİ

Kapalı bir kutu haline dönüşen Adalet Bakanlığı’nın neredeyse hiç bilgi paylaşmadığı cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ancak tutuklu ve hükümlülerin mektuplarıyla ortaya çıkıyor. Tutuklu ve hükümlüler, BirGün’e gönderdikleri mektuplarda yaşadıklarını anlattı. İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden gazetemize gönderilen mektuba göre toplatma kararı olmayan dergiler mahkûmlara verilmiyor. İddiaya göre dergilerin verilmemem sebebi ise ‘iktidarı eleştiriyor’ olması.

Cezaevi müdürlerinin dergilerin fotokopilerini vermek konusunda söz verdiğini belirten mahkûmlar, bu sözün tutulmadığını aktardı. Çok sayıda kişiye disiplin cezası verildiğini yazan mahkûmlar, SEGBİS ile değil de yüz yüze savunma yapmak istediklerini ancak bu talebin infaz hâkimliği tarafından kabul edilmediğini de söyledi. İzmir’deki mahkûmlar, sohbetten iletişime kadar pek çok hakkın gasp edildiğini ifade etti.

BirGün’E GÖNDERİLEN MEKTUBA SANSÜR

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden yazan mahkûmların sıkıntıları da farklı değil. Çok sayıda tutuklu ve hükümlünün tek kişilik hücrelerde tutulduğu öne sürülen mektupta, ‘sürekli tek kişilik hücrede tutma’ diye bir cezanın olmadığına dikkat çekiliyor. Kitap, dergi, gazete gibi yayınlardan yararlanma haklarının gasp edildiğini belirten mahkûmlar, Basın İlan Kurumu’nun ‘resmi ilan ve reklam verilebilecek yayınlar’ listesinde bulunmadığı için Evrensel, Yeni Yaşam ve Oksijen gazetelerine abone olamadıklarını yazdı. Bu hapishanede mahkûmlar ayrıca, sağlık haklarının da gasp edildiğini belirtti. Hastaneye gidiş ve dönüşlerinde tutuldukları ‘bekleme odaları’nın kirli olduğunu yazan mahkûmlar, BirGün’e göndermek istedikleri mektupların sansürlendiğini aktardı.
İzmir 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde de infaz koruma memurları tarafından şiddet gördüklerini iddia etti. İnfaz koruma memurlarının hem psikolojik hem de fiziksel olarak şiddete maruz bıraktığı öne sürüldü. Kocaeli 1 No’lu F tipi Cezaevi’nden gelen mektuba göre ise 19 mahkûma disiplin cezası verildi.

***

Annem tekrar tutuklanabilir

Bolu T Tipi Cezaevi’nde kalan tutuklu Sevcan Adıgüzel, BirGün’e gönderdiği mektupta, Grup Yorum soruşturması nedeniyle 2017’den bu yana tutuklu olduğunu belirtti. Grup Yorum üyesi olan kardeşi Seher Adıgüzel’in de tutuklu olduğunu yazan Adıgüzel, Almanya’da yaşayan annesine yönelik baskılardan bahsetti. Adıgüzel, Almanya’da 2010’da kurulan Anadolu Federasyonu’nun başkanı olan annesinin Nazilere karşı yürüyüşlere katıldığını, bu nedenle tutuklanıp 3 buçuk yıl ceza aldığını, daha sonra tahliye edildiğini aktardı. Alman polisinin annesinin dükkânına giderek tehdit ettiğini belirten Adıgüzel, şunları yazdı: “Annem kız kardeşimin ve benim tahliye edilmemiz için eylemler yapmıştı. Alman polisi ve yetkilileri denetimli serbestliği ihlal olarak değerlendirmiş, tutuklanabilir.”