Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, basına yönelik baskıların, halkın doğru bilgi ve haber alma hakkını...

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, basına yönelik baskıların, halkın doğru bilgi ve haber alma hakkını ortadan kaldırdığını belirterek, “Sansürün kaldırılışının 104. yılında Türkiye’deki gazeteci ve yazarların bir ayağı cezaevlerinde, biri ayağı mahkemelerde, kafaları otosansür kıskacındadır” dedi.

Abakay, basında sansürün kaldırılışının 104. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, siyasi iktidarın, “sansür bir yana, medya sektörünün tüm kalelerini zapt ettiğini, önemli yöneticilerini çeşitli yollarla teslim aldığını, ülkede basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü denetimi altına aldığını” dile getirdi.

FAŞİZAN UYGULAMALAR DEVAM EDİYOR

“Bu faşizan uygulamalar ülkede ağır bir otosansür iklimi yaratmıştır” diyen Abakay, şunları ifade etti:

“Türkiye’de halen 90’dan fazla gazeteci, yazar, yıllardır, aylardır cezaevlerindedir. Bunların tümünün ortak özelliği iktidarla farklı görüşte olmalarıdır.Sansürün kaldırılışının 104. yılında Türkiye’deki gazeteci ve yazarların bir ayağı cezaevlerinde, biri ayağı mahkemelerde, kafaları otosansür kıskacındadır. Öte yandan, medya ve ifade özgürlüğünün bu denli ağır baskı altında olduğu gerçeği karşısında bunu, şu ya da bu gerekçeyle görmeyen, görmek istemeyen kimi meslektaşlarımızı, basın ve ifade özgürlüğü mücadelesinin içinde ve yanında yer almaya davet ediyoruz. Basına yönelik baskılar, doğal olarak halkın doğru bilgi ve haber alma hakkını ortadan kaldırıyor.”

TMK KALDIRILSIN

ÇGD’nin gazetecilere karşı uygulanan baskılara karşı mücadelesini, hem iktidar temsilcilerine hem de baskı sürecini olağan karşılayan kimi gazeteci ve yazarlara karşı ödünsüz olarak sürdüreceğini vurgulayan Abakay, ÇGD’nin taleplerini şöyle sıraladı: “ÇGD; 24 Temmuz’un yıldönümünde, cezaevlerindeki tüm gazetecilerin, aydınların serbest bırakılmasını, tutuksuz yargılanmalarını, darbe dönemlerinin kalıntısı olan Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılmasını, yine darbe dönemlerinde kullanılan, şimdi sadece adı değiştirilen Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını, evrensel hukukun egemen olmasını talep etmektedir.

ÇGD ayrıca, gazete ve TV yönetimlerini, yazarları, Başbakan’ın ve iktidar sözcülerinin öncülüğünü yaptığı komşumuz Suriye örneğinde olduğu gibi savaş kışkırtıcılığına araç olmamaya, barışı savunmaya davet eder.” ANKA 

AKP'nin valisi de sansürü unutmadı! 

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, basın çalışanlarının bayramını kutlayarak, "Gerekçesi ne olursa olsun, basının doğru ve tarafsız habercilik yapmasını engelleyen ve özgür basın anlayışını zedeleyen her türlü uygulamalardan uzaklaşılmasını temenni ediyorum" dedi. Yüksel, basın meslek kuruluşu başkanlarına gönderdiği mesajda, "Basında sansürün kaldırılışının 104. yıldönümü"nde, gerekçesi ne olursa olsun, basının doğru ve tarafsız habercilik yapmasını engelleyen ve özgür basın anlayışını zedeleyen her türlü uygulamalardan uzaklaşılmasını temenni ettiğini belirten Yüksel, "Basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü kutlar, gazete çalışanlarına selam ve saygılarımı sunarım" dedi.