Çağdaş Gazeteciler Derneği Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve gazeteci Hülya Kılınç'ın tutuklanmasının ardından Türkan Saylan Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenled

ÇGD İzmir: Bu yaşananlar basın özgürlüğüne, insan haklarına bir darbedir

ARDA ÖZARDA

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve gazeteci Hülya Kılınç'ın tutuklanmasının ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde biraraya geldi. Toplantıya konuşmacı olarak CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı H.İbrahim Üner, İzmir Barosu eski başkanı Aydın Özcan, Odatv Yazarı Muzaffer Ayhan Kara ve Odatv muhabiri Gamze İşler katıldı. Konuşmacılar gazetecilerin serbest bırakılmasını ve Odatv’ye uygulanan erişim engelinin kaldırılmasını talep etti.

“GAZETECİLER İŞLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN YARGILANIYORLAR”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bu yaşanılan sürecin yeni olmadığını AKP iktidarının 2008’li yıllardan beri Fetullah Gülen ile iş birliği yaparak yürüttüğünü aktardı. Sertel, “AKP iktidarı uzun yıllardan beri bir korku imparatorluğu yaratmak için bu tarz hukuksuz yargılamalar yapıyor. Bu hukuksuzluklar 2008 yılında Ergenekon adı verilen dava ile başladı. Halkı kin ve nefrete sürükleme suçu ile yıllardan beri muhalif tüm insanları tutukluyorlar. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na yapılanlarda daha önce yapılanlardan farksızdır. Bu yaşananlar basın özgürlüğüne, insan haklarına bir darbedir. Bu darbeler istesek de istemesek de iktidar değişene kadar devam edecek. İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ yaptığı açıklama ile Libya’da şehit olan askerlerin MİT mensubu olduğunu söylemiştir. Bu artık gizli bir bilgi değildir. Bu hadisenin üzerine bu bilgi haber yapılmıştır. Gazeteci arkadaşlarımız sadece mesleklerini yaptıkları için yargılanıyorlar. İktidar yargılamaları muhalif basını susturabilmek için uyguladığı bir yöntemdir. Normal bir dönemden geçmiyoruz. Normal bir yapı ile de karşı karşıya değiliz. Kendilerinin devamı için diktatöryel bir yapıya ihtiyaçları var. İşlerine geldiklerinde AKP Genel Başkanı olan istemediklerinde Cumhurbaşkanı olan biri ile karşı karşıyayız. Tutuklanan arkadaşlarımız korkmadıklarını ve çıktıklarında da korkmadan yazmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Bize lazım olan duruş karakter işte tam olarak bu” diye konuştu.

“GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZIN TUTUKLANMASI HUKUKSUZDUR”

İzmir Barosu eski başkanı Aydın Özcan ülkenin zor bir dönemden geçtiğini hukukun ayaklar altına alındığı bir dönemde olduğumuzu söyledi. Özcan, “Ülkemizde basın özgürlüğü, insanca yaşam,eşitlik,hak ve hukuk yok olmuş durumda.Gazeteci arkadaşlarımızın tutuklanması tek adam rejiminin sonuçlarından biridir.Daha önce dile getirilen bir konunun haber yapılması bir sırrı açıklamak değildir.Bilinen bir olayı üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirilerek haber yapan arkadaşlarımızın tutuklanması hukuka aykırıdır.Hatta göz altına alınma şekilleri bile hukuka aykırıdır” dedi.