Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2011’in başarılı gazetecilerini belirledi. ÇGD’nin her yıl geleneksel olarak...

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2011’in başarılı gazetecilerini belirledi. ÇGD’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği  “Yılın Başarılı Gazetecileri Yarışması”nda Haber, Araştırma-İnceleme, Röportaj, Fotoğraf, Radyo Programı, Televizyon Haber, Televizyon Programı, Televizyon Belgeseli, Karikatür, Sayfa Düzeni, İnternet Gazeteciliği ve Yerel Basın dallarında ödüller verildi. Yarışmada gazetemiz muhabiri Esra Koçak da “Bilmediklerimiz Bildiğin Gibi Değil” röportajıyla ödüle layık görüldü.

Yarışmada Özel Onur Ödülü Cezaevlerinde Bulunan 97 Gazeteciye verilirken, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü “Böcek Emniyette ‘Polis Polisi Dinledi’ ” başlıklı haberiyle Akşam Gazetesinden Soner Arıkanoğlu’nun oldu. Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü Sabah gazetesinden Özgür Cebe’nin “AİHM’den Soru: JİTEM Ne Oldu?” haberine, Rıfat Genç Haber Ödülü ise “Polise Gaz Dayanmıyor” haberiyle Milliyet’ten Tolga Şardan’a verildi. Behzat Miser Haber Ödülü’nü de Hakkari Doğan Haber Ajansı’ndan “Oğlu İçin Diz Çöktü” haberiyle Behçet Dalmaz ve “Rahiplerin Sessizliği” haberi ile Hürriyet Daily News’ten Vercihan Ziflioğlu paylaştı.  ÇGD, “Haber Ödülü”ne ise Radikal Gazetesinden “Saraydan Taht Kaçırma” haberiyle Ömer Erbil’i değer gördü.

AYŞENUR ARSLAN’A DA ÖDÜL
“Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü” duayen gazeteci Ayşenur Aslan’ın CNN TÜRK’te hazırladığı “Medya Mahallesi” programına, “Cem Emir – Sabahattin Yılmaz Unutulmayacaklar Haber Ödülü”ne “Silvan Saldırısı” haberleriyle Ferit Demir - DHA (Tunceli) ile Ferit Aslan’a - DHA (Diyarbakır), İnceleme Araştırma Ödülü Cumhuriyet Gazetesinden “Üç Kadın Bir Yatakta” haberiyle Sevil Arınan Toktaş’a verildi.

DAYANIŞMA ÖDÜLÜ DEVRİMCİ 78’LİLERE

Televizyon Haber dalında “2. Van Depreminde Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşananların hikâyesi” haberiyle SHOW Haber’den Ali Burak Ersemiz ile Deniz Pirinçciler,
Televizyon Program dalında “Madenci” çalışmasıyla Kanal B’den Zeynepgül Üsten, İnternet Haber Sitesi dalında Hopa haberleri ile sendika.org ödüle değer görüldü. ÇGD Dayanışma Ödülü’nün sahibi ise Devrimci 78’ler Federasyonu oldu. BirGün Ankara

Bilmediklerimizin hikâyelerine ödül

SLAVOJ Zizek'in “Hikâyelerini bilmediklerimizdir en çok düşman olduklarımız...” sözüyle başlayan kitabı 90’larda Güneydoğuda çocuk olmanın en çok tartışıldığı dönemlerde çıkaran Rojin Canan Akın ve Funda Danışman ile Esra Koçak’ın yaptığı röportaj yine manidar bir başlıkla yayınlandı Birgün’de: “Bilmediklerimiz ‘Bildiğin Gibi Değil’”
“Açlık, susuzluk, sefalet… Bu mudur kardeşlik?” diye soran 19 kişinin hikayesini yazanlarla konuşan arkadaşımız
 
Esra Koçak’ın röportajından bazı kesitlerse şöyle:
Kitabı okurken iki soru kendini belli ediyor." Affediyor musunuz?" ve “Barış mümkün mü?" Onlar affediyor mu ve barışa dair ne var kafalarında?
 
Rojin Canan Akın: Katılımcılarımızın tamamına yalanı affetmeyi aklından bile geçirmiyor.Sonuçta yapılanların yaşanılanların affedilmesinin çok güç olduğu bir gerçek var ortada.Affetmenin unutmak olacağını unutmanın da mümkün olmadığını söylüyorlar ama barışa dair hepsi çok iyimserler.Gerillanın.mülteci kamplarındakilerin.Avrupa sürgünlerinin dönebilmesinin ancak barışla mümkün olacağı noktasında hemfikirler.

Funda Danışman: Evet affetmiyorlar ama barış istiyorlar.Biz barış mümkün mü diye sorduğumuzda aynı soruyla bizde karşılaşıyorduk.Sanki barışı biz getirecekmişiz gibi bir durum oluşuyordu.Bu da bu kadar bedel veren bir halkın barışı ne kadar umut ettiklerini gösteriyordu. Dillerini, kimliklerini istiyorlar bu yaşanılanların bir daha yaşanmasını istemiyorlar.

Kitaba dair yorumları okuduğumda “utandım” diyenler ağırlıkta. Sohbet ederken de bu kitabı Türklere yaptık demiştiniz. “Utanç” bu süreci sonlandırmaya yeter mi?

R.C.A: Sonlandırır mı bilemem ama ümit ederim. Utandıktan sonraki hale bakmak lazım. Vereceği tepkiler, çıkaracağı sesler daha kıymetli olur zannımca... Yoksa utanma hali, anlık bir haldir. Ben de arkadaşıma bir yanlış yaparım, o yanlış yüzüme vurulunca utanırım ama utanma halim birkaç zaman sonra geçer. Utanarak ölen var mı ben hiç duymadım şahsen…