Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlara “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla verilen hapis cezalarına ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Kararda, avukat Selçuk Kozağaçlı’nın Soma Katliamı aileleriyle dayanışması suçlama konusu olurken, bu suçlamanın yargılama sürecinde yer almadığı ortaya çıktı. KHK ile kapatılan ÇHD’nin başkanı Gökmen Yeşil, “Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatların Somalı aileleri yönlendirdiği […]

ÇHD’den ‘Soma’ yanıtı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlara “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla verilen hapis cezalarına ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Kararda, avukat Selçuk Kozağaçlı’nın Soma Katliamı aileleriyle dayanışması suçlama konusu olurken, bu suçlamanın yargılama sürecinde yer almadığı ortaya çıktı.

KHK ile kapatılan ÇHD’nin başkanı Gökmen Yeşil, “Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatların Somalı aileleri yönlendirdiği gibi ifadeler bu güne kadar ne iddianamede geçti, ne yargılama aşamasında gündeme geldi ne de mütalaada yer aldı” dedi.

KHK ile kapatılan ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6’sı tutuklu 18 avukata “örgüt üyeliği” suçlamasıyla ceza yağdırılmıştı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği söz konusu kararların gerekçesini açıkladı. Somalı ailelerle dayanışmanın yanı sıra Berkin Elvan, Dilek Doğan, Hasan Ferit Gedik, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın davalarının takipçisi olmak suç delilleri arasında yer aldı. Davada yargılanan avukat Barkın Timtik’in 600 kişinin müdafiliğini üstlenip adli işlemlerinde yer alması mahkeme için “örgüt üyeliği” suçlamasına yeterli oldu.

Aynı şekilde, avukat Behiç Aşçı’nın gözaltına alınan şüphelilere susma hakları olduğunu hatırlatması da suç kapsamında gösterildi. Somalı ailelerle dayanışan avukat Selçuk Kozağaçlı’nın mesleki faaliyeti “örgüt üyeliği” suçlaması için gerekçe gösterilirken, Kazova işçilerinin eylemlerine destek vermek de yine suç kapsamında yer aldı. Taşerona karşı direnen işçilere destek için cezaevinden gönderdiği mektup da suç delillerinden biri oldu.

Gerekçeli kararı BirGün’e değerlendiren ÇHD Başkanı Gökmen Yeşil, yargılama sürecine ilişkin bilgilere yer verdi. Avukat Yeşil, “Mahkeme heyeti esasen dosyayı ne inceleme ihtiyacı duydu, ne okudu ne de anlama gayesi taşıdı. Devşirilmiş tanıklar ve polis yönlendirmesi ile ceza vermeye odaklanmış, delil araştırması yapmayan, sanıkların ve müdafilerin taleplerini dinlemeyen bir heyetle karşı karşıyaydık. Biz burada bir yargılama olmadığını, doğrudan infaz işlemi yapıldığını iddia ediyoruz ki, gerekçeli karar bunu teyit etmektedir” dedi.