CHP 26. Olağan Kurultayı’nda esas yarışa PM seçimlerinin sahne olması bekleniyor. Genel başkanlık yarışında ise ilk tur oylamadan sonuç çıkmayabileceği kulislerde konuşuluyor

CHP’de 2019 seçimleri kadrosu belirlenecek

SEBAHAT KARAKOYUN

CHP’nin bugün toplanacak 36’ıncı Olağan Kurultayı’nda, partinin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ile yerel seçimlere giden süreçte izleyeceği stratejiye ve politikalara damgasını vuracak kadroları belirleyecek.

Kuruluşundan beri 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay yapan CHP’nin iki gün sürecek 36’ıncı Olağan Kurultayı bugün Ankara Spor Salonu’nda toplanıyor. İlk gün genel başkanlık seçiminin yapılacağı kurultayda asıl yarış Parti Meclisi ve YDK üyelerinin seçiminde yaşanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu’nun genel başkanlık konusunda sıkıntı yaşamayacağı belirtiliyor, ancak seçiminin tek turda sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunda parti içinde farklı görüşler seslendiriliyor.

Boş oy riski

Parti kulislerinde, Kılıçdaroğlu’nun karşısında ilk kez 2014 yılında 18’inci Olağanüstü Kurultay’da aday olan ve 740’a karşı 415 oyla kaybeden Muharrem İnce’nin bu kez benzer bir sonuç almasının kolay olmadığı konuşuluyor. CHP tüzüğüne göre genel başkanlık seçimi için ilk iki turda salt çoğunluk aranıyor. Genel Başkan seçilmek için ilk iki turda kurultayın bin 266 delegesinin 634’ünün oyunu almak gerekiyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun 18’inci Olağanüstü Kurultay’da 944 imzayla aday gösterildiği halde 740 oyla seçildiğine dikkat çekilerek, İnce’nin alacağı oyun dışında muhalif delegelerin ‘boş oy’ kullanması durumunda seçimin ilk turda sonuçlanmaması olasılığı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

MYK’den vize çıkmadı

Öte yandan Kurultay öncesi yaptıkları çağrının ardından PM için anahtar liste üzerinde çalışan İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke’nin öncülük ettiği grup, PM’de yer almasını istedikleri, parti üyesi olmayan bazı isimleri MYK kararıyla üye yaptırmak için yoğun çaba harcadı ancak bu girişim sonuçsuz kaldı.

Bu çerçevede CHP’de üyeliği gündeme gelen isimler arasında gazeteci Nevşin Mengü de bulunuyor. Mengü ve diğer isimlere üyelik için MYK’dan karar çıkmadı.

CHP tüzüğüne göre yetkili kurullara aday olabilmek için parti üyeliği gerekiyor. Kurultay sürecinde ancak MYK kararı ile üye olunabiliyor.

Anahtar liste sancısı

CHP’de asıl yarışın yaşanacağı 60 kişilik Parti Meclisi listesinde yer alabilmek için aday olacakların sayısının 600’ü aşabileceğine dikkat çekiliyor. Aday sayısının çokluğu nedeniyle çarşaf liste esasına göre yapılacak seçimlerin sonuçlarının alınmasının çok uzun zaman alması bekleniyor.

İnce ekibi ile İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke’nin sözcülüğünü yaptığı, kendilerini “sol gövde” olarak isimlendiren grubun oylarıyla Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin delinmesi olasılığı yüksek görünüyor. CHP kulislerinde bir önceki kurultayda hazırladığı anahtar listeden 24 ismi seçtiremeyen Kılıçdaroğlu’nun bu kez daha dengeli bir liste yapabileceği belirtiliyor. Ancak yine de CHP liderinin 60 kişilik anahtar listesini tümüyle kabul ettirmesinin zor göründüğü belirtiliyor.