CHP'nin 34. Olağan Kurultayı'nın ikinci gününde 60 kişilik Parti Meclisi ve 120 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu listeleri için kıyasıya bir mücadele vardı.

ESRA KOÇAK ANKARA

CHP'nin 34. Olağan Kurultayı'nın ikinci gününde 60 kişilik Parti Meclisi ve 120 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu listeleri için kıyasıya bir mücadele vardı. “Değişim ve Demokrasi” adı verilen kurultayda partililer Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu’na girebilmek için yoğun bir kulis faaliyeti sürdürürken, asıl mücadele partinin iki numaralı koltuğu içindi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'dan sonra partinin en yetkili ismi olmak için partinin deneyimli siyasetçilerinden Adnan Keskin ve halen bu görevi yürütmekte olan Nihat Matkap isimleri ön plana çıktı. Kılıçdaroğlu'nun PM için hazırladığı 90 kişilik anahtar listede Adnan Keskin, Haluk Koç, Hurşit Güneş, Gürsel Tekin, Şafak Pavey, Gülsüm Bilgehan Toker, Veli Ağababa, Engin Altay, Özgür Özel, Ali Rıza Öztürk, Bülent Tezcan, Kadir Gökmen Öğüt yer aldı.

AYDIN AYAYDIN LİSTEDE YOK
Parti Meclisi’ne seçilip seçilmeyeceği merakla beklenen isimlerden biri de Aydın Ayaydın’dı. Ancak Genel Başkan’dan beklenen işareti alamayan Ayaydın, Parti Meclisi adaylığını geri çekti. Genel Başkan’ın listesinde ayrıca öne çıkan isimler şöyle: Gürbüz Çapan, Bülent Tezcan, Kadir Gökmen Öğüt, Zuhal Samlı, işadamı Cemal Canpolat, İSO Başkanı Tanıl Küçük’ün eşi Sedef Küçük.

ASKER KÖKENLİ İKİ ÜYE
Yine Kılıçdaroğlu’nun listesinde dikkat çeken iki asker kökenli isim var; Emekli Tuğgeneral Ali Er ile emekli Albay Cem Hatunoğlu.

METİN FEYZİOĞLU BİLİM PLATFORMUNDA
60 kişilik Parti Meclisi’nin 8 kişisini Bilim Platformu oluşturuyor. Kılıçdaroğlu, Bilim Platformu için anahtar listesini daha kısa tutacak. 8 kişilik platform için 12 kişilik bir liste bekleniyor.

Bilim Platformu anahtar listesinde yer alan en dikkat çekici isim ise Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu.  Bilim platformu anahtar listesinde yer alan diğer isimler ise şöyle: Sencer Ayata, Nur Serter, Burhan Şenatalar, Gürbüz Evren, Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Halit Toraman.

İşte CHP’nin anahtar listesi

Nİhat Matkap, Erdoğan Toprak, Yakup Akkaya, Sencer Ayata, Atilla Emek, Birgül Ayman Güler, Gökhan Günaydın, Mehmet Zeki Gündüz, Emrehan Halıcı, Ayten Kayalıoğlu, Faruk Loğoğlu, Faik Öztrak, Perihan Sarı, Sezgin Tanrıkulu, Bihlun Tamaylıgil, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Engin Altay, Özgür Özel, Ali Rıza Öztürk, Gülsüm Bilgehan Toker, Bülent Tezcan, Kadir Gökmen Öğüt, Gürbüz Çapan, Zuhal Samlı, Adnan Keskin, Gürsel Tekin, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Gülseren Onanç, Umut Oran, Çetin Soysal, Yaşar Seyman, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Prof. Dr. Sencer Ayata, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Prof. Dr. Nur Serter, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Gürbüz Evren, Halit Toraman...

KİM NE DEDİ?
Adnan Keskin: CHP önemli bir süreçten geçiyor. Canlı, diri, heyecanlı kurultay oldu. CHP toplumumuz için bir cazibe merkezi haline gelecek. Sistemle uyumlu yaşamakta zorluk çeken bütün yurttaşlarımız, CHP'yi bir iktidar alternatifi olarak görüp, iktidara gelmesi için gerekli desteği sunacak. Şimdi demokrasiye ve değişime en fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde ben de değişim diyorum.

Ercan Karakaş: Kurultayımız için iyi bir başlangıç oldu diyebiliriz. Büyük bir kalabalık ve ilgi vardı. İçerik olarak da olukça iyiydi. Ana sloganımız “demokrasi ve değişim.” Kurultaydan sonra oluşacak yönetim bu sloganın dışa dönük olarak ne anlama geldiğini anlatacak. Zaten bir temel iktidar programı yapacağız. Değişimden ne anladığımızı, nasıl bir demokrasi istediğimizi, nasıl bir örgütlü toplum istediğimizi hepsini ortaya koyacağız. Bir PM seçeceği ve bu PM bizi üç yeni seçime hazırlayacak; Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler. Kurultay delegeleri de gerçekten bu partiye emek vermiş, sol değerlere aşina kişilerin yönetim kadrolarına seçilmesini istiyor. İlk kez 500'ün üzerinde PM'ye aday var. Çarşaf liste yapıyoruz bu da bir ilk.

Veli Ağbaba: Altı okun devrimcilik oku kurultayda daha ön plana çıktı. Hem tabanda hm tavanda bu okun daha da uzadığını görüyoruz. Baktığınızda Denizlerin Che'lein fotoğrafların dolaştığı bir kurultay oldu. Her zamankinden daha fazla özgürlüğün demokrasinin gündeme geldiği bir kurultay yaşıyoruz. Önemli bir değişim gerçekleşiyor. İlk kez çarşaf liste uygulaması ile karşı karşıyayız.

Süheyl Batum: CHP 90 yıllık bir parti. Bir parti yüzde 50 ya da 60 aldı diye bakmamalıyız. Bizim ilkelerimiz sosyal demokrasi emeğe saygı, hukukun üstünlüğü. İşte bizim kurultayımız bunların ışığında gerçekleşiyor.