Önseçim sonuçlarını BirGün’e değerlendiren Cihaner, Özel ve Nazlıaka, CHP kitlesinin sol çizgideki adaylara destek verdiğini dile getirdi

CHP'de tabanın sol çağırısı

SABAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com

Önseçimin öne çıkan isimlerinden İstanbul 3. bölgede birinci sırada yer alan İlhan Cihaner, Manisa’da liste başı olan Özgür Özel, Ankara 1. bölgede ikinci sırada yer alan Aylin Nazlıaka, sonuçları ve bunun geleceğe dönük yansımalarını BirGün’e şu şekilde değerlendirdi:

‘Yenilenme ihtiyaç’

İlhan Cihaner: Hep partinin sol, sosyal demokrat bir çizgide konumlanması gerektiğini savundum. Parti tabanının beklentisinin de bu olduğunu hep söylüyordum. Sonuç bunu ispatladı. Kadro olarak, düşünce olarak yenilenmeye ihtiyacımız var.  Sonuçlara baktığımızda toplumsal muhalefetle temas içinde olan, hak mücadelelerinde yer alan partililerimizin ön plana çıktığını görüyoruz.  Eski ilişkiler üzerinden siyaset yürütenlerin geride kaldığını, kavganın parçası olmuş, hak mücadelelerine yakın olanların,  genç ve kadınların öne çıktığını görüyoruz.

Partinin  karar mekanizması ile taban arasındaki makas sanki bundan sonra bu kadar açık olmayacak gibi.  Taban böyle bir tercih, tepki ortaya koymuşken yansımalarının olumlu olacağını düşünüyorum.  Diğer partilere de bir demokrasi dersi verdik. Sonuç, partinin politik hattı dışında başka manipülasyonlarla, arkaik ilişkilerle bağını kopardığını, paranın, propagandanın etkisinin minimal olduğunu gösterdi.

‘İktidara yürüyebiliriz’

Özgür Özel: Sonuç kişisel bir başarı gibi algılanmamalı. CHP’nin ezilenlerin, haksızlığa uğrayanların gelir seviyesi düşük toplum kesimlerinin sesi olması gerektiğini düşünen üyeler, iktidar umuduyla hareket etti. CHP’nin hem Meclis’te hem sahada çalışan milletvekillerini tercihlerinin bir anlamı var. Seçim sonucu doğru okunur ve CHP kendisine umut bağlayan kesimlerin sesi olursa iktidara yürüyebileceğimizi düşünüyorum.  

Manisa’da 13 bin 408 geçerli oyun 11 bin 77’sini aldım.  Bu Soma’da, Ermenek’te, Yırca’da halkla birlikte yürüttüğümüz mücadeleye, söylemlerimize, çalışmalarımıza üyelerimizin destek verdiği anlamına geliyor.

‘Mücadele kazandı’

Aylin Nazlıaka: Ben “Aylin” olarak üç şeye güvenerek ön seçime girdim.  Emeğime, yüreğime ve örgütüme. Sonuç, örgütün emekten, sokağın sesini Meclis’e taşıyanlardan, halkın içinde samimiyetle görev yapanlardan yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Beni en çok etkileyen şeylerden bir tanesi sayısı daha fazla olan erkek üyelerin eşlerinin yönlendirmesiyle bana oy vermesiydi. Ben kendi özelimde AKP zihniyetine ve Ankara özelinde Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e karşı dik duruşun ve  direngen yapının üyelerimiz açısından ne kadar etkili olduğunu görmüş oldum.

Ön seçim siyaset kültüründe yaratılan bir değişim. Parti içi demokrasinin içselleştirildiği bu ortamın tüm partilere yayılmasını dilerim. Diğer partilerin üyelerinin de kendi milletvekillerini seçme iradesine sahip olması Türkiye’yi  demokrasiye kavuşturacaktır.