CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında AKP'nin kentsel dönüşüm projelerini eleştirdi. Atalar, AKP'nin kentsel dönüşümü kentin kamu alanlarından kentsel rant elde etmek için kullanacağını belirtti.

Kaynak: AA
CHP'li Atalar: AKP'nin kentsel dönüşüm karnesi başarısızlıklarla doludur
Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında iktidarın kentsel dönüşümü kentin kamu alanlarını dönüştürerek kentsel rant için sağlamak için kullanılacağını söyledi. 

Atalar, "Ülkemiz çok büyük bir ülke, deprem ülkesi. Her mahallenin, şehrin kendine özel durumu, mülkiyet yapısı, planları farklı. Bunları göz önüne alarak kamu yararı güden bir düzenlemeyi yapabiliriz" dedi.

Atalar, parti genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığının, 6306 sayılı Kanun kapsamında Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi rezerv yapı ilan ettiğini duyurduğunu belirtti.

İlgili alanın, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen yurttaşların yaşadığı, kışın ortasında, yağışta konteynerlerde, çadırlarda barınmaya çalıştığı sağlam binaların da bulunduğu bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Atalar, ilan metninde rezerv yapı alanında kalan parsellerin hangisinde nasıl bir işlem yapılacağının ayrıntılarına, hangi yapıların dönüştürüleceğine yer verilmediğini savundu.

Kanun değişikliğinde yer alan süre azaltımları ve tebliğ yerine ilan koşulunun getirilmesinin deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşların hukuki erişim hakkına ulaşabilmelerinin önünü kapattığını dile getiren Atalar, "Tek bir yasal düzenleme ile bölgenin sorunlarının çözülmesi mümkün değilken, bu değişikliklerle sorunlar daha da karmaşık hale gelmiştir. Deprem bölgelerinde riskli yapıların kentsel dönüşümü elbette ki deprem gerçeğini asla göz ardı edemeyeceğimiz ülkemizde bir zorunluluktur. Ancak kentsel dönüşüm, kent ve barınma hakkı, alanların sosyal ve kültürel dayanıklılığı göz ardı edilerek, hukuka aykırı olarak temellendirilecek bir mesele değildir" diye konuştu.

"KAMU YARARI GÜDEN BİR DÜZENLEMEYİ BİRLİKTE YAPABİLİRİZ"

Atalar, bu değişikliğin kamu yararı amacı güttüğüne dair bir inancın metinde yer almadığını belirtti.

Yerel yönetimlerin fikirleri alınmadan, yetkileri kısıtlanarak yapılan değişikliklerin kent hakkını koruyamayacağını belirten Atalar, "Gelin bu çerçeveyi 30 büyükşehir belediyesi, belediyelerimiz, meslek odaları, ülkemizden ve dünyadan alanında uzman akademisyenler, siyasetçilerimiz ve yurttaş temsilcileri ile konuşalım. Ülkemiz çok büyük bir ülke, deprem ülkesi. Her mahallenin, şehrin kendine özel durumu, mülkiyet yapısı, planları farklı. Bunları göz önüne alarak kamu yararı güden bir düzenlemeyi yapabiliriz" ifadesini kullandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN KANUNLAR ENSTRÜMAN OLARAK KULLANILMAKTADIR"

Atalar şunları söyledi: 

"6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen vatandaşlarımızın yaşadığı, kışın ortasında, yağışta, konteynerlerde, çadırlarda barınmaya çalıştığı sağlam binaların da bulunduğu bir yerleşim yeridir. İlan metninde rezerv yapı alanında kalan parsellerin hangisinde nasıl bir işlem yapılacağının ayrıntılarına, hangi yapıların dönüştürüleceğine yer verilmemiştir. Kanun değişikliğinde yer alan süre azaltımları, tebliğ yerine ilan koşulunun getirilmesi, deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın hukuki erişim hakkına ulaşabilmelerinin önünü kapatmıştır. Bu bölge, özel bir bölgedir. Bir afet bölgesidir. Tek bir yasal düzenleme ile bölgenin sorunlarının çözülmesi mümkün değilken bu değişikliklerle sorunlar daha da karmaşık hale gelmiştir."

Deprem bölgelerinde riskli yapıların kentsel dönüşümünün, Türkiye'nin deprem gerçeği dikkate alındığında bir zorunluluk olduğunu kaydeden Atalar, "Ancak kentsel dönüşüm, kent ve barınma hakkı, alanların sosyal ve kültürel dayanıklılığı göz ardı edilerek hukuka aykırı olarak temellendirilecek bir mesele değildir. AK Parti'nin kentsel dönüşüm karnesi başarısızlıklarla doludur. 20 yıldır kentsel dönüşüm adına yaptıkları her hamle, yapılan her hukuki düzenleme kentsel ranta dönüşmüştür. Kentsel dönüşüme ilişkin kanunlar, uzun zamandır hukuki enstrüman olarak kullanılmaktadır. İktidar yaşadığımız acı depremi kendine yeni bir alan açıp kentsel dönüşümü ranta çevirmek için bir düzenleme değişikliğine gitti" ifadelerimi kullandı.