CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili hazırlanan MASAK raporları konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a 5 soru kritik yöneltti. Korkmaz’ın malvarlıklarına konulan tedbirin MASAK kararına yapılan atıfla 6 Kasım 2020’de kaldırıldığını hatırlatan Başarır, “MASAK’ın, 9 Haziran 2021 tarihli yapmış olduğu, rapor vermediğine yönelik açıklamaları doğru mudur?” diye sordu.

CHP’li Başarır’dan Bakan Elvan’a Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili 5 kritik soru

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

6 Kasım 2020 tarihli Sezgin Baran Korkmaz’ın mal varlıklarına konulan tedbirin kaldırılması kararında Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) atıf yapıldığını ama MASAK’ın dün yaptığı basın açıklamasında ‘böyle bir raporun olmadığını’ ifade ettiğini belirten CHP’li Başarır, “İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği, 6 Kasım 2020’de bir karar veriyor. Bu kararda, MASAK yazısına atıfta bulunuluyor ve bu şahıs hakkındaki ‘mal varlıklarına konulan tedbir kararı’ kaldırılıyor. MASAK’ın dün yayınlamış olduğu basın açıklamasında ise, iddia edildiği gibi 05.11.2020 tarihli yazıyla herhangi bir rapor gönderilmediği, anılan tarihteki yazıda aklama suçu incelemesinin denetim elemanları tarafından yapılmasının uygun olacağı ve bu doğrultuda MASAK Başkanlığınca görevlendirme yapıldığı belirtiliyor. Devletin mahkemesi ayrı, Hazine’nin uzman bir kurumu ise ayrı konuşuyor” dedi.

Bu durumun devletteki kutuplaşmayı ve çürümüşlüğü resmini gösterdiğini kaydeden Başarır, “Bu adamın mal varlıklarına konulan tedbiri kaldırıyorsunuz, bu adam mal varlıklarını satabiliyor, mal varlıklarını yurt dışına çıkarabiliyor. Buradaki esas sorun ise; MASAK, bu konuyla alakalı nihai görüşünü belirtmiyor, ara bir rapor dahi sunmuyor ama hakimlik burada acil bir kararla mal varlığına tedbir konulması kararını kaldırıyor. Bu sorgulanması gereken bir durumdur. Bu dava, bir kara para aklama davasıdır” ifadelerine yer verdi.

“TEDBİR KARARI NİHAİ RAPOR OLMADAN NEDEN KALDIRILIYOR?”

Bu konunun Türk Ceza Kanunu’nda da suç olduğunu teşkil ettiğini vurgulayan CHP’li Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Ceza Kanunu madde 282’de yer alan ‘Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu’ndan yargılanan bu şahıs hakkındaki mal varlığına tedbir kararını nihai bir rapor olmadan neden kaldırılıyor? Ya da MASAK, sonuçlandırmadığı bir konuyla ilgili mahkemeye neden bir yazı gönderiyor? Bu konuyla ilgili ortalıkta bir sürü iddia dolaşıyor. Bu şahsın yurt dışına kaçmasında iktidar kanadından birilerinin payı var mı? Mal varlığına ilişkin tedbir kararının kaldırılmasında iktidarın bir etkisi oldu mu? Bunları sormaya, sorgulamaya devam edeceğiz. Kara para aklama suçu, ulusal ve uluslararası bir boyut almışsa ve burada kimlerin adı geçiyorsa; bu konu derinlemesine sorgulanmalı ve araştırılmalıdır.”

“ZIT KARARLAR VERİLMESİNDE MASAK’IN ETKİSİ OLDU MU?”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, vermiş olduğu yazılı soru önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a şu soruları yöneltti:

1- İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Kasım 2020 tarihli, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki mal varlığı üzerindeki tedbir kararını kaldırdığı göz önüne alındığında, MASAK’ın, 9 Haziran 2021 tarihli yapmış olduğu, rapor vermediğine yönelik açıklamaları doğru mudur?

2- MASAK’ın ilgili hakimliğe, konuyla ilgili göndermiş olduğu yazı ile hazırlamış olduğu rapor arasında farklılık var mıdır? Varsa, bu farklılıklar nelerdir?

3- MASAK tarafından hazırlanan söz konusu raporun sonucu ne olmuştur?

4- Mahkemeler tarafından aynı konuya ilişkin zıt kararlar verilmesinde MASAK’ın etkisi olmuş mudur? Diğer bir deyişle, ilgili mahkemeleri yanıltan MASAK mı olmuştur?

5- MASAK, raporlarını tamamlamadığı halde başka soruşturmalar için ilgili mahkemelere görüş yazısı göndermiş midir? Göndermişse, hangi soruşturmalar için göndermiştir?