CHP'li Böke: Türkiye'de başkanlık değil refah tartışmasına ihtiyaç var

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Türkiye’de bir başkanlık tartışmasına ihtiyaç yok. Türkiye’de bir refah tartışmasına ihtiyaç var. Başka partiler belki ne diyeceklerine karar verememiş olabilirler ama CHP’nin başkanlıkla ilgili pozisyonu çok açık” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantının ardından MYK’nın gündemine ilişkin basına açıklamada bulunarak soruları yanıtlayan Böke, AK Parti’yi kendi içindeki FETÖ’cüleri korumak için darbeyle hesaplaşmaktan kaçmakla suçladı. AK Parti’nin şehitlere ve Türkiye’ye olan “namus borcunun” altında kaldığını ifade eden Böke, “AKP, FETÖ ile hesaplaşmak yerine bundan korkuyor. Bugün AKP, Türkiye’yi bir yılan gibi sarmış olan FETÖ’nün tüm boyutlarıyla hesap vermesinin önünde yegane engeli oluşturuyor” dedi. Böke, “AKP bırakın darbeyle mücadeleye etmeyi, darbeyle hesaplaşmayı, TSK’yı FETÖ’ye ve darbecilere teslim eden, milleti malı olan uçağı, tankı Türk subaylarından alıp teröristlere teslim eden, milletin bombalanmasına, öldürülmesine, Meclis’in bombalanmasına yol açan Ergenekon ve Balyoz davasının avukatlığına yeniden soyunuyor” diye konuştu.

“AKP’NİN DERDİ SUÇ ORTAKLIĞINI ÖRTBAS ETMEK”

AKP’ye düşen görevin darbeye dair ortaya çıkan bütün bilgileri darbe komisyonunda tartışmak ve gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Böke, “Tetikçilerle tehdit savurmak değildir, silahlanmaya davet etmek değildir, gazeteciler üzerinden infaz yapmak hiç değildir. Tabi bunun için darbeyle hesaplaşmayı bir karara dönüşmek gerek ancak maalesef AKP’nin derdi, FETÖ ve darbeyle hesaplaşmak değil bir suç ortaklığını örtbas etmek. AKP nasıl ki zamanında bilerek, görerek, isteyerek kendi rızasıyla devleti ve orduyu FETÖ’ye, bir terör örgütüne teslim ettiyse bugün de suç ortaklığının ayrıntılarının ortaya çıkmasına bilerek, isteyerek, kendi rızasıyla engel oluyor. Kendi içindeki FETÖ’cüleri korumak için darbeyle yüzleşmekten açıkça kaçıyor” diye konuştu.

“BAŞKANLIĞIN LAFI DAHİ İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇIYOR”

Böke, “Bunlar konuşulmasın diye Türkiye’yi teröre, Türkiye’yi savaşa teslim edenler, bu savaş ve terör de konuşulmasın diye başkanlık rejimini bir ihtiyaçmış gibi karşımıza koyuyorlar” derken, başkanlığın lafının dahi Türkiye’de istikrarsızlığa yol açtığını belirtti. Bu istikrarsızlığın da vatandaşın fakirleşmesine, geleceğe dair umutlarının yok olmasına neden olduğunu ifade eden Böke, “Türk lirasının değer kaybıyla her yazılan zarar, işsizlik ve umut kaybı anlamına geliyor. Bunun sorumlusu, doğrudan fütursuzca ‘dolardan bize ne’ diyecek kadar Türkiye gündeminden kopmuş olan AKP’nin ta kendisidir” dedi.

“CHP’NİN BAŞKANLIKLA İLGİLİ POZİSYONU ÇOK AÇIK”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Böke, “Başkanlık konusu referanduma gelirse CHP’nin duruşu ne olacak” sorusuna, “CHP, darbenin karşısında en güçlü panzehrin demokrasi olduğunu zaten her gün ısrarla söylüyor. Türkiye’de bir başkanlık tartışmasına ihtiyaç yok. Türkiye’de bir refah tartışmasına ihtiyaç var. Türkiye’de 6 milyon işsizin nasıl iş bulacağının tartışılmasına ihtiyaç var. Başkanlık diyerek yaratılan istikrarsızlığın karşısına ancak ve ancak daha çok demokrasi, güçlü bir parlamenter, demokratik sistem diyerek çıkabiliriz. CHP’nin bu konuda dün pozisyonu neyse bugün de pozisyonu bu. Başka partiler belki ne diyeceklerine karar verememiş olabilirler ama CHP’nin başkanlıkla ilgili pozisyonu çok açık” yanıtını verdi.

“SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltın alınmalarıyla ilgili de Böke, Türkiye’de seçilmişlere de, vatandaşlara da düşen görevin hukuk içinde hareket etmek olduğunu belirterek, “Ancak şu gerçeği unutmamalıyız, seçimle gelen seçimle gider” dedi.

Böke, soru üzerine, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programlarında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti. CHP, 29 Ekim’de Birinci Meclis’ten Anıtkabir’e yürüyüş gerçekleştirecek. (ANKA)