CHP'li Şeker: O polisi verin

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker TBMM’deki basın toplantısının ardından “O” polisi sordu.

16 Haziran’da, Berkin Elvan’ın biber gazı kapsülüyle vurulmasının üçüncü yılında Baba Sami Elvan’la mecliste düzenlediği basın toplantısında Berkin Elvan için adalet arayışını sürdüren Dr. Ali Şeker, basın toplantısında gündeme taşıdığı konuları, bu kez TBMM’ye verdiği önergeyle Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Emniyetin yok dediği görüntülerin avukatların ısrarlı çabaları sonucunda ortaya çıkarıldığını, jandarma kriminal bürosunun iyileştirilmiş görüntülerini TBMM’deki basın toplantısında yayınladıklarını ve bu görüntülerde Berkin Elvan’ı vuran gaz fişeği kapsülünü atan ZET polisinin açıkça belli olduğunu söyleyen Ali Şeker, İstanbul emniyetinin, savıcılıktan gelen tüm çağrılara rağmen bu polisin kimliğini vermeyerek adaletin işleyişini engellediğini ve görevi kötüye kullandığını belirtti.

“Dava savcısının ifade ettiği üzere 16 Haziran 2013 günü orada görev yapan tüm çevik kuvvet amirleri, görevli polisler, bu polislerden hangilerinin zet silahı kullandığı, hangilerinin mühimmat taşıdığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında bellidir. Bizim de 16.06.2016 tarihinde Berkin Elvan’ın babası Sayın Sami Elvan ile birlikte TBMM’de düzenlediğimiz basın toplantısında izlettiğimiz ve kamuoyuyla paylaştığımız iyileştirilmiş görüntülere göre ZET silahını Berkin Elvan’ı hedef gözeterek ateşleyen çevik kuvvet polisi bellidir. Herhangi bir çatışma ortamı yoktur. Görevli ZET polisleri, gördükleri her hareketlenmede hedef gözeterek ZET silahlarını ateşlemişlerdir. Berkin Elvan’ı vuran biber gazını ateşleyen çevik kuvvet polisi de, bu silahların ateşlenmesi için genel kural olan 45 derece eğimle silahı ateşleme veya yerden sektirerek ateşlemek yerine, görüntülerden de net olarak belli olduğu gibi, silahı Berkin Elvan’ı hedef alarak ateşlemiştir. Davanın sonuçlanması için bu polis memuru ve o gün orada görevli diğer polis memurlarının yargılanmaları, bunun için de savcıyı isyan noktasına getiren, emniyetin oyalamalarının son bulması, isimlerinin adalete verilmesi gerekmektedir. Bu ısrarla yapılmamaktadır.” diyen Dr. Ali Şeker Başbakan Yıldırım’dan şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

1. 16 Haziran 2013 günü yaşanan olaylar sırasında savcılığın elindeki görüntülere göre kesin olarak belli olan ZET görevlisi polisin adı soyadı, sicil numarası nedir?

2. Evinden ekmek almaya giden Berkin Elvan’ı 15 yaşında kafasından vurarak ölümüne neden olan polis memurunun yargılanması için adı soyadı ve sicil numarasını ilgili Cumhuriyet Savcısı’na bildirecek misiniz?

3. İstanbul Emniyeti’nin görüntü olmadığı, polislerin isimlerinin bilinmediği gibi gerekçelerle davanın sonuçlanmasını geciktirmesi görevi kötüye kullanma değil midir? Görevi kötüye kullananlar için herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir?​