CHP'nin Suriye Konferansı için Şam'ın önerdiği iki isme Türkiye vize vermedi

CHP'nin düzenlediği Suriye Konferansı'yla ilgili Şam'dan önerilen iki isme Türkiye'nin vize vermediği ortaya çıktı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "CHP'nin Şam konuklarına Dışişleri'nden vize vetosu" başlıklı yazısında, konuya ilişkin detaylara yer verdi.

Yazıda, şu bilgilere yer verildi:

"Şam yönetiminden bazı isimlerin gelmesi üzerinde de uzlaşı sağlanmış, gelecek olanların vize sorunları da Dışişleri Bakanlığı üzerinden çözülmüştü. Bunların arasında en dikkat çeken de Şam yönetimi lideri Beşar Esad’ın sağ kolu olarak da bilinen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Khalaf El Maftah idi. Khalaf El Maftah, baba Esad döneminden bu yana yönetim erkleri içinde yer almış, kızını da Hataylı bir Türk genci ile evlendirmiş, Türkiye dostu bir isim olarak biliniyor. CHP de bu kişiyi Konferans programında AB Türkiye Temsilcisi Christian Berger ve eski Dışişleri Bakanı, CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin ile aynı oturumda konuşmacı olarak göstermişti.

Aradan geçen 10 günde ilginç gelişmeler yaşanmış. Önce AB Temsilciliği Berger'in o tarihte Türkiye dışında olacağını belirterek toplantıya katılamayacağını duyurdu. Toplantıya bir gün kala öğrendim ki Enformasyon Bakan Yardımcılığı da yapan, al-Wehda Basın Vakfı’nın Başkanı olan Khalaf El Maftah da gelmekten vazgeçmiş. Türkiye'ye gelecekken, Çin'e gitmiş. Yerine de Baas Partisi tarafından iki isim önerilmiş… Bunlardan biri geçmişte Türkiye'de gazeteci ve diplomat olarak çalışmış bir isim. Ancak Dışişleri Bakanlığı bu iki yeni ismin gelmesine olumlu bakmamış ve vizeleri için onay vermemiş; yani veto etmiş.
Onların yerine yeni birini de Baas Partisi yani Şam önermekten vazgeçmiş.

Başka gelecekler de vardı. Ancak onların durumunun da tam olarak netleşmediği, kesin olanın Rus Devlet Haber Ajansında görev yapan Suriyeli bir gazeteci olduğu bildirildi. Diğer davetlilerin ise kendilerini temsil yetkisini Suriye’de etkili olan Katolik ve Ortodoks dünyasının temsilcisini durumunda bulunan Suriye Hıristiyan Derneği Başkanı Wael El Malasi'ye devrettiklerini bildirmişler."