CHP bugün başlayacak ve iki gün sürecek olan Kurultay sürecine girerken kulisler de hızlandı.

CHP bugün başlayacak ve iki gün sürecek olan Kurultay sürecine girerken kulisler de hızlandı. Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılacak kurultayda bin 282 delegenin oy kullanabileceği kurultayda, ilk gün genel başkanlık, ikinci gün organ seçimleri yapılacak. CHP’de 26 Şubat’ta yapılan tüzük kurultayıyla belirlenen yeni tüzük uyarınca, büyük kurultayda, şu an 80 kişiden oluşan PM’de üye sayısı 60’a inecek. Kurultayda, seçimler çarşaf liste ile yapılacak. Ancak tüzüğe göre, kurultay üyelerinin onda birinin önerisi ve kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla blok liste usulüyle seçimlerin yapılmasına karar verilebilecek.

PM İÇİN ANAHTAR LİSTE FORMÜLÜ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da PM listesi için, milletvekilleri ve il başkanlarından aldığı görüş ve öneriler doğrultusunda bir anahtar liste oluşturacak. Kurultayda yine tüzük uyarınca organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Buna göre PM’nin en az 20’sinin kadın, 6‘sının da gençlerden oluşması gerekiyor. Kılıçdaroğlu kurultaya rakipsiz giderken, genel başkanlığa aday olabilmek için ise, üye tam sayısının en az yüzde 10’unun yazılı önerisi gerekecek. Kurultayın ardından da Genel Başkan, PM üyeleri arasından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini belirleyecek. Bu nedenle PM üyeliği, MYK’da yer alabilmek için de önem taşıyor.

ANAHTAR LİSTE DELİNECEK Mİ?
Kurultay öncesi tüm gözler Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine çevrildi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine parti yönetiminde delinme ihtimali verilmiyor. Ancak bazı muhalif ekiplerin, listenin 2-3 kişi dahi olsun delinebilmesi için çalışma yaptıkları da kulislerde konuşuluyor. Anahtar liste için 500 ismin Kılıçdaroğlu’na talepte bulunduğu biliniyor. Kılıçdaroğlu, PM için “sürpriz olmayacak” açıklaması yaparken, en fazla merak edilen isimlerin başında Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin geliyor.

MYK’DE GÜRSEL TEKİN MUAMMASI
Tekin’in MYK’ya girmesi demek, Nihat Matkap ve Erdoğan Toprak’ın MYK’de yer alamaması, mevcut görevlerinde kalamaması anlamını taşıyor. Tekin’in MYK’de yer almasını ilişkin CHP lideri, “Düşünüyorum” derken, Tekin’in, Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap’ın mevcut görevlerde kalması durumunda MYK’ye girmeyi kabul etmeyeceği biliniyor. Bu durumda Tekin’in MYK’ye girmesi halinde, Toprak ve Matkap’ın MYK’de görev değişiklikleri gündeme gelecek.
Öte yandan gözlerin çevrildiği isim olan Tekin, dün ilginç bir açıklama yaptı. CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, merkez sağa çağrılarının AKP'de siyaset yapan çok sayıda CHP’liyi de kapsadığını söyledi Tekin, "İktidar partisindeki CHP'lilerin yuvalarına dönmelerini talep ediyoruz. Önümüzdeki günlerde sürprizler olabilir" diye konuştu.

Çarşaf
liste
kesinleşti

Çarşaf listeyle kurultaya gitmesi kesinleşirken, gözler CHP liderinin anahtar listesinde olacak. İşte PM’ye girmesi beklenen isimler: Aziz Kocaoğlu, Adnan Keskin, Fikri Sağlar, Sami Selçuk, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, İlhan Cihaner, Murat Karayalçın, Umut Oran, Emine Ülker Tarhan, Ali Özcan, Celal Doğan, Şafak Pavey, Emre Doğan, Adil Emecan, Metin Feyzioğlu, Bekir Ödemiş, Haluk Koç, Eşber Yağmudereli, Gülseren Onanç, Muhammed Çakmak, Müslim Sarı, Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün. Kılıçdaroğlu‘nun dün görüştüğü DİSK yönetimi de Ankaralı sendikacı Faruk Özdemir’i PM için önerdi.