CHP ve HDP, cevaplamaları için Davutoğlu ve Altınok'a, Silvan'da 12 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından, silahlı ve maskeli kişiler tarafından duvarlara yazılan intikam sözlerini ve tekbir getirerek havaya ateş açan maskeli grubun videosunu sordu.

CHP ve HDP Hükümet'e 'Esedullah Timi'ni sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de İçişleri Bakanı Selami Altınok’a Esedullah Timi’ni sordu.

TANRIKULU: TEKBİR GETİRİP HAVAYA ATEŞ AÇMAK MEVZUATA UYGUN MUDUR?
Meclis Başkanlığına Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, "Silvan'da 12 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların ardından, silahlı ve maskeli kişilerin duvarlara çeşitli tehdit ve intikam sözleri yazarken çekilmiş video görüntüleri de yayınlanmıştır. Bu kişiler, evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, çoğunlukla dil ve imla hataları da yaparak, 'Kurdun dişine kan değdi, korkun', 'Türksen övün değilsen itaat et', 'Kanımız aksa da zafer İslam'ın' gibi sloganları yazmaktadır. Birden fazla noktada bu yazıların altına atılan 'Esedullah Timi' imzası ise ayrıca dikkat çekmektedir. Son olarak, Şırnak’ın İdil ilçesinde Özel Harekatçı polislerin operasyon sonrasında havaya ateş açarken tekbir getirip sloganlar attığı 'kutlama' görüntüleri de yayınlanmıştır." diyerek şu soruları yöneltti:

"Silvan’da evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, 'Kurdun dişine kan değdi, korkun', 'Türksen övün değilsen itaat et', 'Kanımız aksa da zafer İslam'ın' gibi sloganları yazanlar kimlerdir?

Esedullah Timi kim ya da kimler tarafından hangi amaçlar ile kurulmuştur?

Doğu ve Güneydoğu'da operasyonlara katılan güvenlik personelinin intikam duygularıyla hareket ettiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise konu ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

Silvan’da evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, 'Kurdun dişine kan değdi, korkun', 'Türksen övün değilsen itaat et', 'Kanımız aksa da zafer İslam'ın' gibi sloganları yazanların güvenlik personeli olduğu iddiası doğru mudur?

İddialar ile ilgili kaç güvelik personeli hakkında soruşturma açılmıştır?

Silvan’da evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, 'Kurdun dişine kan değdi, korkun', 'Türksen övün değilsen itaat et', 'Kanımız aksa da zafer İslam'ın' gibi sloganlar nefret suçu değil midir?

Şırnak’ın İdil ilçesinde Özel Harekatçı polislerin operasyon sonrasında havaya ateş açarken tekbir getirip sloganlar attığı 'kutlama' görüntüleri mevzuata uygun mudur?

Silvan’da evlerin duvarlarına, dükkanların kepenklerine, 'Kurdun dişine kan değdi, korkun', 'Türksen övün değilsen itaat et', 'Kanımız aksa da zafer İslam'ın' gibi sloganları ile ilgili uyarı yazısı gönderilmiş midir?"

BALUKEN: BU KARANLIK YAPININ DOĞRUDAN ANKARA İLE BİR BAĞLANTISI VAR MIDIR?
HDP Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ise, Esedullah Timi'nin IŞİD’den yöntem konusunda ilham aldığını belirterek, 90’lı yılların Jitem'iyle bir bağlantısı olup olmadığını sordu. Baluken, "Esedullah Timi denilen oluşum da tıpkı IŞİD gibi yerleşik halkı büyük bir korku ve paniğe sürüklemekte, sivilleri doğrudan hedef alarak bölgede terör estirmekte, her türlü psikolojik savaş tekniklerini kullanmaktadır. Esedullah Timi'nin 90’lı yılların Jitem'iyle bir bağlantısı var mıdır?" dedi.

Baluken, İçişleri Bakanı Selami Altınok'a "Esedullah Timi kimler tarafından finanse edilmektedir? Para kaynakları konusunda bilginiz var mıdır?" diye sordu. Meclis Başkanlığına, Altınok'un cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Baluken, 7 Haziran 2015’te yapılan milletvekili genel seçimlerinin hazmedemeyen AKP hükümetinin tüm antidemokratik yöntem ve araçları kullanarak bir sandık darbesi gerçekleştirdiğini, seçimleri yeniden dayattığını vurguladı.

Baluken, İçişleri Bakanı’na cevaplaması için şu soruları yöneltti: "Esedullah Timi adı verilen yapıdan haberiniz var mıdır? Bu yapı ile ilgili herhangi bir incelemeniz olmuş mudur?

Esedullah Timi kimdir? Kimlerden oluşmaktadır? Ne anlama gelmektedir? Esedullah Timi adı verilen yapının devletin emniyet ve ordu gibi bir resmi güvenlik kurumuyla bağlantısı var mıdır?

Halkta panik ve korkuya yol açarak bölgede terör estiren bu yapı ile ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme açılmış mıdır

Esedullah Timi'nin 90’lı yılların Jitem'iyle bir bağlantısı var mıdır?

TC Devleti sınırları içinde böylesi korkunç ve acımasız bir yapının faaliyet göstermesi bilginiz dahilinde midir?

Devletin resmi güvenlik güçlerine benzemeyen, yüzleri kapalı ve sakallı bu karanlık yapının eylemlerine siz mi izin veriyorsunuz?

Vali ve kaymakamdan talimat almayan, operasyonel süreçlerde yerel mülki amirlerin bilgisi dışında hareket eden ve otonom bir görünüm veren bu karanlık yapının doğrudan Ankara ile bir bağlantısı var mıdır?

Esedullah Timi kimler tarafından finanse edilmektedir? Para kaynakları konusunda bilginiz var mıdır?"