İstanbul İl Başkanı’nın ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği CHP İstanbul İl Kongresi bugün sat 08.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat arasında akşam saatlerine kadar sürecek il başkanlığı yarışında 600'den fazla il delegesinin oy kullanması bekleniyor.

Kaynak: DHA
CHP’de İstanbul İl Kongresi başladı: Başkanlık yarışı Çelik ve Canpolat arasında

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı’nın ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi 08.00 itibarıyla başladı.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, değişim isteyenlerin adayı Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve genel merkezin desteklediği eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat il başkanlığı için yarışacak.

600’den fazla il delegesinin oy kullanacağı kongre öncesinde iki aday da yeterli sayıda imzayı toplayarak adaylığını kesinleştirdi. 

Kongrenin yapıldığı salona Türk bayrakları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP İstanbul İl Başkanlığına aday olan Cemal Canpolat ve Özgür Çelik'in fotoğrafları asıldı.

Canpolat'ın, Kılıçdaroğlu ile çektirdiği fotoğrafının bulunduğu afişlerde "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Örgütte liyakat Cemal Canpolat", "İstanbul'un birleştirici gücü" ile "Umut ve cesaret" ifadeleri yer alıyor.

Diğer aday Özgür Çelik'in afişlerinde ise "İstanbul için hep birlikte başaracağız" ile "İstanbul için biz varız" yazıldığı görülüyor.

Salonda zaman zaman "Halkın gururu Kılıçdaroğlu", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları atıldı.

Fotoğraf: AA

KILIÇDAROĞLU'NDAN MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kongreye gönderdiği mesaj okundu.

CHP lideri, mesajında şu ifadeleri kullandı: 

"Cumhuriyet Halk Partisi'nin cesur üyeleri değerli yol arkadaşlarım. Cumhuriyetimizin temel değerlerine gönülden bağlı, büyük Atatürk'ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine aşma doğrultusunda çalışan siz değerli yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Büyüyen kalkınan bilimde ve teknolojide dünyaya meydan okuyan bir sığınmacı deposuna dönüştürülmeyen özgür ve adil bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çünkü bizler kişisel çıkarlar peşinde koşanlar değil güçlü ve mutlu Türkiye davasına inanmış insanlarız. Bu bağlamda bu yolda atılan her adım demokrasi için verilen her oy sadece çocuklarımızın geleceğini şekillendirmekle kalmayacak.

Tarihinin en zorlu dönemini geçiren ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir tercih olacaktır. Değerli yol arkadaşlarım hepimiz cumhuriyetimizin kurucu partisi olmanın getirdiği büyük tarihi sorumluluğun bilincindeyiz. Bu doğrultuda ülkemiz ve partimiz için çalışan cumhuriyet halk partililer bugün de demokratik bir olgunlukla iradelerini ortaya koyacaktır. Hedeflerimize ulaşmak ülkemizi aydınlığa çıkarmak için daha büyük bir güç ve azimle çalışacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesileyle şimdiye kadar görev yapan tüm yöneticilerimize emekleri ve çalışmaları için teşekkür ediyor, yeni görev üstlenecek arkadaşlarıma da başarı dileklerimi iletiyorum. Kongremiz partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

KAFTANCIOĞLU KONUŞURKEN SLOGANLAR

Ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kürsüden söz aldı. Kaftancıoğlu kürsüdeyken "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atılması üzerine, "Burası demokratik bir kongre, lütfen kimsenin sözünü kesmeyelim" dedi. Kaftancıoğlu’nun konuşması sırasında zaman zaman slogan sesleri yükselmeye devam etti.

Kaftancıoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Kıymetli dostlarım yol arkadaşlarım, yaklaşık 6 yıldır sürdürdüğüm il başkanı olarak bu kürsüden son kez sesleneceğim size ve son kez karşınızdayım. Kaç ündür yazıyorlar çiziyorlar, dün Ankara’da bir kurultay oldu. Ankara’daki kurultayda bir tek adam çıktı bir şeyler söyledi, ne söylediğinin bir önemi yok çünkü söylediklerini yapmıyor, ama bir şeye dikkatini çekmek için o kurultaya atıf yapıyorum, karşı düşünce yok, müzakere yok, ortaklaşma yok, tek adam çıktı listesini verdi, geçti, bunun adı da demokrasi oldu.

Şimdi İstanbul’a gelelim. İstanbul il örgütünün kongresi başlıyor, İstanbul örgütü olarak nasıl bir örgüt var, fikri var, adaylarımız var, adaylar arasında kıymetli bir yarış var ve İstanbul örgütü sadece ve sadece kongre zamanlarında değil, İstanbul örgütü özgür, özgün ve hür iradesiyle bugün demokratik yarışını gerçekleştirecek. Tek adamların kurultaylarına şuradaki alkışlarınız selam olsun. Eğer diyorlar ya CHP kongrelerinde ses var çok ses var. Bu memleketi zaten tek ses bu hale getirdi, tek adam!

Değerli dostlarım, sizden bir şey isteyeceğim; İstanbul örgütü bugün bir kez daha farkını gösterecek, nasıl biliyor musunuz? Demokrasi mücadelesinde aramızda genel başkan adaylarımız var, aramızda il başkan adaylarımız var… İstanbul örgütü farkını saraya ve Ankara’ya şöyle gösterecek; genel başkan adayımız konuşurken de bütün konuşmacılar konuşurken de adaylarımız konuşurken de dinleyecek, alkışlarıyla desek verecek, fikirlerine katılmasa bile. İstanbul öğürü bu farkını gösterecek. Bütün konuşmacıları büyük bir dikkatle dinleyeceğiz ki başka yerlerde olan birtakım nahoş şeyler burada olmaz.

Hep yarını konuşmamız lazım dedik, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken 21. YY’da karşı karşıya olduğumuz sorunlar çok karışık, sınırları aşan ama aynı zamanda birbirleriyle de bağlantılı sorunlar bunlar. Bugün ekonomik ve sosyal eşitliksizlikler, iklim değişikliğini, kanıksanmış yoksulluğu, ayrımcılığı, ırkçılığı ve yükselen, meşru olmayan saraydakini tartışıyor olmak zorundayız. Bizim artık kutsallaştırılan durumlar yerine içi boşaltılan devlet kurumları yerine sorumlu birey sorumlu devleti beraber oluşturmamız lazım. Bizim hep beraber CHP’nin kurumsal kimliği il, demokraside son kalan kale olan partimizle birlikte bu ülkeye demokrasiyi getirerek cumhuriyetimizin ikinci yüzyılla taçlandırmış olmamız lazım. Bunu sizler sayesinde yapacağız."

Kaftancıoğlu'nun konuşmasından sonra divan başkanı ve divan üyelerinin seçimi yapıldı. 23. Dönem İstanbul Milletvekili Çetin Soysal divan başkanı seçildi. Soysal, "Partinin birliği ve dirliği için CHP'ye yakışan bir kongre yapacağız" diyerek açılışı yaptı.

Soysal, konuşmasında 28 Mayıs seçimleirnin ardından başlayan zam yağmurunu anımsatarak "Önce yüzde 8'lere düşürülen faizler sonra 30'lara çıkarılan faizler. 'En iyi ekonomist benim' diyenlerin gelgitlerle dolu bu ekonomi anlayışı halkın ekmeğini ne yazık ki elinden aldı. 500 milyar dolarlık varlık satışı ve özelleştirme yapıldı. Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşları satıldı. 'Çıraktım, kalfa oldum, usta oldum' diyordu. Ekonomik olarak göz göre göre bu ülkenin batışına neden oldu. Maalesef bu ekonomi yönetimi Türkiye'yi öyle bir batırdı ki 85 milyon insan bir avuç karuna çalışır oldu" dedi.

Fotoğraf:AA

Soysal'ın açılış konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"MAALESEF ANTİ DEMOKRATİK UYGULAMALARLA TÜRKİYE AİT OLDUĞU YERDE DURAMIYOR"

"Hukuk katledildi, ifade özgürlüğü engellendi, haksızlığa karşı mazlumun ve mağdurun yanında her zaman CHP olmuştur, olmaya da devam edecektir. Haksızlıkların karşısında durmak, demokrasi mücadelesi vermek yürek ister, emek ister, güç ister, kararlılık ister. Gerekirse bedel ödenir. Bu bedeli ödemeye her birimiz hazırız. Biz korkmadık, yılmadık, yılmayacağız. Mücadeleye devam edeceğiz.

Maalesef ülkemizde etkisiz, tepkisiz bir yapı oluşmuştur. İşte bu yapıyı ortadan kaldıracak, aç bırakan, cahil bırakan, bu yönetim anlayışına karşı özgür birey, örgütlü toplum, demokratik devlet yapısını inşa edeceğiz. Türkiye'de taşının, toprağının, insanın hak ettiği değer demokrasiyle, hukukuyla dünyada parmakla gösterilmesi gereken bir Türkiye'dir. Türkiye çağdaş medeniyetler seviyesinin layığıdır. Ama ne yazık ki maalesef ülkemizde anti demokratik uygulamalarla Türkiye ait olduğu yerde duramıyor.

Yıllardır verdiğimiz mücadelede zincirlerimizden başka kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Halkımıza miras bırakacağımız eşitlik, hak, hukuk, adalet dolu özgür bir Türkiye özlemi içerisinde bu çalışmalarımıza ve mücadelelerimize devam edeceğiz. Şiddete maruz kalan sağlık emekçilerimize, yaşam mücadelesi veren saygıdeğer öğretmenlerimize, maden işçilerimize, tersane işçilerimize, özelleştirilen ve 89 gün süren tekel direnişindeki işçilerimize, alın teriyle ve emeğiyle çalışanlara, toplumun sesi olan sanatçılarımıza İstanbul İl Kongresi'nden selam olsun."

İMAMOĞLU: ELEŞTİRİLERİ SALDIRI OLARAK ALGILAMAK DOĞRU DEĞİL

Kongrede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da kürsüye çıktı. Salondakilerin "Her şey çok güzel olacak" sloganlarıyla konuşmasına başlayan İmamoğlu, iki adaya da başarı dileklerini sundu. "2019 seçimleri, Türkiye demokratlarının ortak başarısıdır" diyen İmamoğlu, CHP'nin devletin ya da piyasanın değil, halkın partisi olduğuna vurgu yaptı.

İmamoğlu konuşması esnasında 'Halkın umudu Kılıçdaroğlu' ve ‘Özgür Başkan’ sloganları atıldı.

İmamoğlu, konuşmasında, "Siyaset aile mesleği değildir, kendini adama işidir. Bu anlayışa hep birlikte son vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"4.5 yılda 14 yurt, 75 kreş yapan, 300 bin üniversitesine burs veren anlayış, bu şehirde 25 yıl iktidar olsa neler yapar" diyen İmamoğlu, görev sürecindeki faaliyetlerini partililerine anlattı.

Ekrem imamoğlu şu ifadeleri kullandı:

Parti olarak konuşmamız gerçekler var. İçine düştüğümüz zor durumlardan kurtulmak zorundayız. Parti yönetimine olan eleştirileri bir saldırı olarak yorumlamanın asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içi demokrasiyi bir bölünme ve parçalanma riski olarak göstermenin asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içinde sanki ötekiler veya düşmanlar varmış gibi davranmanın ve propagandanın yeri asla yoktur partimizde. Bunlar bize yakışan veya fayda sağlayacak şeyler değildir. Bunlar bizim sonuna kadar mücadele edeceğimiz yaklaşımlardır. Birilerini işaret edip düşmanlaştırmaya çalışanlar CHP’nin yüzyıllık mücadelesine kötülük yaparlar.

Hayatım boyunca defalarca gerçekleştiğini gördüğüm bir sırrı sizinle paylaşmak istiyorum; bu millet Türkiye’yi zenginleştirecek güçlü ve adil bir Türkiye’yi inşa edecek bir seçeneği gördüğünde tereddüt etmeden iktidara taşır. İşte bu millet CHP’nin iktidar olmasını istiyor. Bizlerin görmezden gelmeyeceği ulusal ihtiyaç budur. Bizim en acil ve en önemli görevimiz hep beraber iktidar olma seçeneğini milletimize acilen sunmaktır. CHP’yi güçlendiren ayağa kaldıran devrimci ve halkçı bir parti yapın diyor halk bize.

Bugün burada partimizi yenilemek için bir aradayız. Biz birilerini dışlayan bir anlayışa asla teslim etmeyen bir partiyiz. İstanbul’u kazanacağız. Birlikte İstanbul ittifakı kuracağız. Bu yolculuğun sonunda millet kazanacak.

CHP’nin her bir üyesi, her bir seçmeni sonuçta milletin kazanacağını bilerek çalışacak. 2024’te yerel seçimlerde İstanbul’da Türkiye çapında yeni bir zafere imza atmaktır. Daha çok belediyeyi kazanacağız. Sonra da, 2028’de Cumhurbaşkanlığı’nı kazanıyoruz. 2029’da daha büyük başarılara imza atıyoruz yerel seçimlerde. Hedefimiz 2024, 2028, 2029. CHP’lilerin, sosyal demokratların iktidarını yaşatmaya hazır mısınız? Bu yolculukta önümüzdeki taşları temizleyin. Sevgili hemşerilerim ayağınıza taş değmesin, taşları temizleyelim yola çıkalım. Yolumuz açık olsun, yolumuz iktidar olsun."

KILIÇDAROĞLU CANPOLAT'I, ÖZEL İSE ÇELİK'İ DESTEKLİYOR

Canpolat’ı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra siyasi yasaklı hale geldiği için görevini bırakan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da destekliyor. Başta Genel Başkan Adayı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere, parti yönetiminin değişmesi gerektiğini bildirenler ise Bahçelievler İl Başkanı Çelik’in yanında yer alıyor. Çelik’e, büyük kurultayda Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini kaydeden Erdoğan Toprak da destek veriyor.

Kongre akşam saatlerine kadar sürecek.

CHP İstanbul ilçe kongreleri geçen ay tamamlanmış; 39 ilçeden 14’üne yeni ilçe başkanları seçilmişti. Haliç Kongre Merkezi'nde sabah saatlerinden itibaren partililerin ve görevlilerin hazırlık yaptığı görüldü.