HDP İstanbul İl Örgütü, “İmralı’da Öcalan üzerindeki tecridinin kaldırılması” talebiyle Şişli Merkez Camii’nin önünde açıklama yaptı. Barış Anneleri’nin önde yer aldığı açıklamada Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, İmralı Cezaevi’ndeki çifte standart ve hukuksuzluğun sona ermesini istedi. Sık sık, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı eylemde, ilk açıklama Rize […]

Çiçek’ten Adalet Bakanlığı’na çağrı: Tecrit hukuksuzluğuna derhal son verin

HDP İstanbul İl Örgütü, “İmralı’da Öcalan üzerindeki tecridinin kaldırılması” talebiyle Şişli Merkez Camii’nin önünde açıklama yaptı. Barış Anneleri’nin önde yer aldığı açıklamada Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, İmralı Cezaevi’ndeki çifte standart ve hukuksuzluğun sona ermesini istedi.

Sık sık, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı eylemde, ilk açıklama Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde açlık grevinin 38, gününe giren tutuklu Serhat Karsu’nun ablası Aynur Taş tarafından yapıldı.

Kardeşinin fotoğrafını taşıyan Taş, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan kardeşi Serhat’ın tekli hücreye atıldığını aktararak, “Çocuklarımız bedenlerini ölüme yatırdılar. Çocuklarımızın cezaevinde ölmelerini istemiyoruz. Yeter anneler ağlamasın. Kardeşimin suçu nedir 130 yıl hapis cezası verdiniz? Kardeşim Kürt olduğu ve kendi halkının haklarını savunduğu için cezaevinde. Cezaevlerinde kalan hiçbir siyasi tutuklu suçlu değildir. Hepimiz Serhat’ız; Serhat’ın binlerce kardeşi var. Ölümler dursun yeter yeter barış istiyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a seslenen Taş, “ Eğer senin vicdanım varsa bize ses vermelisin. Bu zulüm yeter. Eğer Cumhurbaşkanı bu zulmü görmüyorsa sen bir anne olarak görmelisin. Kürtler üzerinde süren bu zulüm bitmelidir; bunu kabul etmiyoruz” dedi.

“SONUNA KADAR ARKALARINDAYIZ”

Maraş Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan tutuklu Ramazan Sebuktekin’in annesi Fatma Sebuktekin de açlık grevi yürüten tutukluların sesini duyurmak için ellerinden ne geliyorsa onu yapacaklarını söyledi. Sebuktekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a şöyle seslendi: “Soruyorum size bizin çocuklarınız henüz 15 yaşındayken zindana atılsa ne yapardınız? Bizim çocuklarımız, gençlerimiz bedenlerini ölüme yatırmış ama tek bir ses yok.”

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek ise, Türkiye cezaevlerinde tecride karşı 5 aya aşkındır açlık grevlerinin devam ettiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Anayasanın, yasaların infaz kanunlarının herkes için geçerli olduğunu vurgulayan Çiçek, bu yasaların tek bir cezaevinde uygulanmıyorsa bunun sorumlusunun ülkeyi yönetenlerin olduğunu belirtti. İmralı Cezaevi’nde yıllardır hukuksuzluğun sürdüğünü ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

“Bugün zindanlarda bedenini açlığa yatıranlar ülkeyi yönetenlere yasalara uygulamaya davet ediyor. Temel talebimiz hukukun her yerde tesis edilmesine yönelik bir talep. Hukuk herkese lazım. Bu ülkenin geçtiği siyasal süreçleri hepimiz tanık olduk. Dün hukuku elinde bulunduranlar, bugün hukuka muhtaç duruma düştüler. O yüzden tarafı ve görüşü ne olursa olsun bir ülkede yasa ve hukuk varsa bu hukuk herkese eşit ve adil uygulanmak zorunda.”

ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI

“Annelerin canları yandıkça, öfkeler biriktikçe olan bu topraklara olacak” diyen Çiçek, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “ Ülke cezaevlerinde bile çifte standart varsa bunu sorgulaması gereken bizler değil, bu ülkeyi yönetenlerdir. Türkiye cezaevlerindeki adaleti, eşitliği sağlamak zorundasınız . Sayın Öcalan üzerindeki gayri hukuki uygulamalar derhal son bulmalı; avukatları ve ailesiyle görüşmesi sağlanmalı ve yasalarda doğan tüm hakları derhal tanınmalıdır. Bu yasasızlık uygulamalarına derhal son verilmeli. Bu ülkeye barış gelecekse o da eşitlikle olacak.”