Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye çıkan yollarda iki aydır tarım reformuna karşı çadırlarda nöbet eylemi yapan çiftçileri dağıtmak için görevlendirilen polisler direnişle karşılaştı.

Çiftçiler kararlı: Polis direniş alanına giremez

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan'da Narendra Modi hükümetinin tarım reformundan geri adım atması için başkent Yeni Delhi'ye çıkan yollara kamp kurarak iki aydır eylem nöbetinde olan çiftçilere kolluk gücü baskısı uygulanıyor. Ghazipur ve Singhu'daki direniş çadırlarını dağıtma talimatı alan binlerce polis önceki gün kamp alanına girmeye çalıştığında büyük bir direnişle karşılaştı. Bir kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı sert müdahalelere rağmen kolluk güçleri kamp alanlarına giremedi.

Guardian'ın haberine göre, 18 bin traktör kamp alanına gelerek polis barikatları önüne yerleşirken bazı eylemci çiftçiler de polis saldırılarına tepki olarak dün bir günlük açlık grevine gitti.


ÖDEME YAPILMADI

Çiftçi Sendikası Samyukt Kisan Morcha lideri Darshan Pal ise polisle çatışma istemediklerini dile getirerek, "Çiftçi hareketi barışçıl olacak" mesajı verdi. Ghazipur'da kamp kuran Roop Lal isimli bir çiftçi ise "Hükümetin bizi sindirmek ve çiftçiler arasında çatlaklar yaratmak için bize dava açacağını anlıyoruz ancak buradan kıpırdamayacağız" dedi. 50 yaşındaki çiftçi Balwinder Singh de "Polisin bizi buradan çıkarmaya çalışması, çiftçilerin haysiyetine yönelik bir saldırı oldu" tepkisi verdi. Haryana'daki Mohana köyünden Yeni Delhi'ye gelen Sukhi Singh ise şunları söyledi: “Hükümet, iki yıl önce satılan mahsullerin karşılığını bile henüz bize ödemedi. Modi dönemi gübre ve tohum fiyatları arttı, çiftçilerin durumu ağırlaştı."

***

Yasayı iptal edin

Tarım, Hindistan'ın 1,3 milyarlık nüfusunun yaklaşık yarısını istihdam ediyor ve tahmini 150 milyon çiftçinin huzursuzluğu, Modi hükümetinin en büyük zorluklarından biri. Çiftçi sendikaları ve hükümetten yetkililer arasında yapılan 11 tur görüşmeden de sonuç alınamadı. Hükümet en son söz konusu yasaları 18 ay süreyle askıya almayı teklif etti ancak çiftçiler bu yasalar tamamen yürürlükten kaldırılana dek eylemlerine devam edeceklerini ilan etti.