Hindistan’da tarım ürünlerini şirketlere peşkeş çeken yasalara karşı tarihi bir miting gerçekleştiren çiftçiler, sağcı Modi hükümetini uyardı: “Ya yasaları yürürlükten kaldırın ya da seçimlerde yenilgiyle karşılaşın”

Çiftçilerin isyanı Modi’yi yenecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan'da çiftçilerin haklarını hedef alan üç yasanın yürürlükten kaldırılması için 26 Kasım'dan bu yana mücadele eden çiftçiler yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı bir mitingle, sağcı Narendra Modi hükümetine karşı en kitlesel tepkilerden birini gösterdi. Yüzbinlerce çiftçinin ülkenin en kalabalık eyaletlerinden Uttar Pradeş'in Muzaffarnagar bölgesinde düzenlediği mitingde "İşçiler ve çiftçiler birlikte" sloganı öne çıktı. Mitinge katılan kadın ve erkek çiftçiler, hardal tarlalarını simgeleyen sarı ve yeşil eşarplar taktı.

DİRENİŞ SÜRECEK

Çiftçi hareketi liderlerinden Rakesh Tikait, yaptığı konuşmada yaklaşık 240 milyon nüfuslu eyalette tarım işçilerinin ağırlıkta olduğunu belirterek "Modi hükümetinin çiftçi karşıtı olduğunu göstermek için eyaletin her bölgesine giderek protestolarımızı sürdüreceğiz" açıklaması yaptı. Direnişçi çiftçiler arasında yer alan Balbir Singh Rajewal ise Modi hükümetini gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilgili uyararak "Mesajımız çok açık. Ya yasaları yürürlükten kaldırın ya da eyalet seçimlerinde yenilgiyle karşılaşın" diye konuştu.

MÜZAKERE ÇAĞRISI

Hindistan İşçi Sendikaları Merkezi'nin (CITU) yanı sıra birçok sol partinin de destek verdiği mitingde, çiftçilerle dayanışma çağrıları da yapıldı. Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) Genel Sekreteri Sitaram Yechury, çiftçilerin direnişini desteklediklerini ifade ederek "Çiftçi hareketi ülke çapında büyüyor ve yayılıyor. Ancak ne yazık ki merkezi hükümet onlarla müzakere etmeye bile hazır değil. Onlar hepimizi hayatta tutuyorlar ve acımasız hükümet onları dinlemekle ilgilenmiyor" tepkisi verdi.

ŞİRKETLERE TESLİM

Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren üç düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Bu yasalarla çiftçilerin şirketlere karşı savunmasız bırakıldığını savunan çiftçiler, başkent Yeni Delhi'ye çıkan ana yollara onbinlerce kişilik kamplar kurarak aylar boyunca direnmişti. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve kendilerini topraksız bırakacağını vurgularken Modi hükümeti ise yeni yasaların çiftçilere ürünlerini "pazarlama özgürlüğü" tanıyarak tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunmuştu.

SAĞCI HÜKÜMETE KARŞI ORTAK MÜCADELE KARARI

Hindistan solu sağcı Narendra Modi hükümeti ve partisi Bharatiya Janata’ya (BJP) karşı ortak eylemler düzenleme kararı aldı. Hindistan Komünist Partisi (CPI), Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M), Devrimci Sosyalist Parti, Tüm Hindistan İleri Bloku’nun aralarında olduğu 19 sol ve muhalif parti ortak açıklama yaparak, Modi hükümetine karşı 20-30 Eylül tarihleri arasında ülke genelinde protestolar düzenleyeceğini duyurdu. Açıklamada, "Merkezi hükümet, çiftçi karşıtı yasaların yürürlükten kaldırılması çağrılarını, artan enflasyon ve işsizlik oranlarını kasten göz ardı ediyor. Hindistan ekonomisinin yıkımı açlık ve yoksulluğu artırıyor, geçim kaynaklarını yok ediyor" denildi. Modi’nin aynı zamanda kamu araçlarını özelleştirerek yakınlarına fayda sağladığı belirtilen açıklamada, "Ekonominin yıkımına, ulusal varlıklarımızın mega yağmalanması eşlik ediyor. Kamu sektöründe geniş çaplı özelleştirmelerin yapılması, maden kaynaklarımızın yağmalanması Başbakan Modi’nin yakınlarına yarar sağlıyor. Çiftçilerimizin tarihi mücadelesine desteğimizi yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.