Silvan'da 13 askerin yaşamını kaybetmesi ile sonuçlanan çatışmayla ilgili soruşturma sürerken İçişleri Bakanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ise Silvan'daki çatışmanın, polisin bölgedeki inisiyatifini arttırmak için kullanıldığını gösterdi.

Silvan'da 13 askerin yaşamını kaybetmesi ile sonuçlanan çatışmayla ilgili soruşturma sürerken İçişleri Bakanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ise Silvan'daki çatışmanın, polisin bölgedeki inisiyatifini arttırmak için kullanıldığını gösterdi. Özel Harekat timlerinin bölgede, 1990’lardaki JİTEM’in yerini alacağı yorumları yapılıyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki kirli savaşın en yoğun yaşandığı 1990’lı yıllarda devletin en stratejik mücadele gücü, adı ölüm makinesine çıkan JİTEM’di. Ancak bu durum 30 Kasım 2002 tarihinde OHAL’in kaldırılmasından sonra tamamen değişti. Değişen uygulamalar değildi. Değişen bu uygulamaları hayata geçiren devlet içi birimdi. 2002 Kasım tarihine kadar Kürt illerinde yaygın ve sistematik olarak yargısız infaz, işkence, hak ihlalleri faaliyeti yürüten JİTEM, bu görevini polise bıraktı. Ancak bu görev değişikliği kamuoyuna demokratikleşme şeklinde sunulunca “günah keçisi” olarak geride sadece JİTEM kaldı. Oysa JİTEM’in yerine göreve çağrılan polis, JİTEM’i aratmayacak uygulamalara imza atıyordu.
KÜRT İLLERİNE 400 BİN POLİS
AKP hükümeti, JİTEM’in yerine göreve çağırır çağırmaz polis teşkilatında radikal değişikliklere gitti. Böylece teşkilatın Doğu ve Güneydoğu ayağı tepeden tırnağa yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırılmanın birinci ayağı polis sayısının arttırılması üzerine inşa edildi. Türkiye’nin toplam polis sayısı 650 bin iken bu sayının 400 bini Kürdistan’da görevlendirildi. Yeniden yapılandırılmanın ikinci ayağında özel tim yer aldı. 1990’larda pek çok vahşete imza atan Özel Harekat timlerinde görev yapan 4 bin 900 polis, Kürt illerine ve dağlarına geri döndü. Şimdi Uğur Kaymaz’a 13 kurşun sıkan özel harekat polisi yeniden sahaya sürülüyor.
Nitekim birkaç gün önce Başbakanı Tayyip Erdoğan ilk sinyali verdi. Artık asker gibi polis de etkin hale gelecek, operasyonlara katılacak, sınırları kontrol edecek. Geniş yetkilerle donatılacak polis gücünün 1990’lardaki Çiller dönemini aratmayacağı yaygın kanaat.
OHAL döneminde yoğun olarak kullanılan Özel Harekat polisi, Kürt illerinde adeta terör estirip birçok katliama katılmıştı. ‘Faili meçhul’lere de karışan Özel Harekatçıların sayısı Olağanüstü Hal’in kaldırılmasıyla 11 binden 6 bine indirilmişti. Erdoğan'ın, polisin iç güvenlikte daha etkin hale getirileceği yönündeki sözlerinin ardından gözler yeniden ‘kurşun atan’ gruplara çevrildi.
POLİS VE MİT ORTAK ÇALIŞACAK
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yeni atanan Mehmet Kılıçlar, konuyu hemen gündemine alarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüştüğü öğrenildi. Perşembe günü MİT'e giden Kılıçlar, Fidan'la PKK'ye karşı yapılacak operasyonlar masaya yatırıldı. Görüşmede kırsalda düzenlenecek operasyonlarda polise anlık istihbarat sağlanacağı teminatı verildi.
Yeni müdür Kılıçlar'ın Özel Harekat'ın ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nın yapılanması üzerinde özellikle durduğuna dikkat çekiliyor. Kürdistan’da polisin etkili hale gelmesi, operasyonlara katılması öngörülürken, Özel Harekat Daire Başkanlığı'na son yıllarda ciddi personel takviyesi yapıldı. Yıl sonuna kadar özel tim polisinin sayısının yeniden 11 bine ulaşması planlanıyor.
Ayrıca ‘Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’ ilk kez "Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Uygulama Örnekleri Bölge Çalıştayı" planladı. Çalıştay ilk olarak Antep, Mersin ve Antalya’da yapıldı. Önümüzdeki günlerde çalıştayın Kürt illerinde yapılması planlanıyor.
SINIR POLİSİ OLUŞTURULACAK
Erdoğan’ın sözlerinin ardından ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun ilk olarak İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü kurulmasını öngören rapor hazırladı. Buna göre Sahil Güvenlik Komutanlığı lağvedilecek, buradaki subaylar 'sınır muhafaza müdürü', astsubaylar 'sınır muhafaza komiseri', uzman erbaşlar da 'memur' olacak.
Ayrıca asker kontrolündeki sınır karakolları da Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne geçecek. Ek olarak 5 bin kişi alınacak. Telefon dinleme ve izleme yetkisine de sahip olacak birim, modern silah, mühimmat, araç ve gereçle donatılacak. ANF

BDP: Bu projeler daha fazla ölüm demek

BDP ise Erdoğan’ın “polis daha etkin olacak” çıkışıyla AKP’nin 1990’larda Çiller hükümetinin uyguladığı “özel harekât timlerini” yeniden aktif hale getirmesine tepki gösterdi. Partisinin Van kampında konuşan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin yaklaşımını “trajik bir durum” olarak değerlendirerek şöyle konuştu: “Hükümetin asker yerine polis koyalım, daha fazla PKK’li öldürelim, buradan da bir çözüm çıkarmaya çalışalım mantığı kabul edilemez. Demek ki senin kafanda demokratik, barışçı bir çözüm yok.” İç harekâtta 25-30 yıldır NATO’nun en büyük ordusunun kullanıldığını hatırlatan Demirtaş “Bununla sonuç alamamışsın, polisle sonuç alacağım diyorsan, demek ki sen 30 yılı daha kaybetmeyi göze almışsın. Hükümet çıkıp demelidir ki, silah çözüm değildir, PKK de biz de kullansak çözüm değildir. Çözüm diyalogtadır” dedi.