Kocaeli'nin Derince ilçesinde "Belediye Dubleks Evleri"nde oturan vatanda

AKTAN USLU
Kocaeli'nin Derince ilçesinde "Belediye Dubleks Evleri"nde oturan vatandaşlar, 13 yıl önce "şuyulandırma"yla (iki arsanın birleştirilmesi işlemi) iptal edilen tapularına kavuşmak için çizgili pijamayla yürüyerek, belediyeyi protesto etti.

İzmit Belediyesinin 17 yıl önce yaptırtığı, imarı, tapusu ve iskan ruhsatı çıkartılarak, alacaklarına karşı çalışanlarına verdiği Belediye Dubleks Evleri'nin sakinleri, 13 yıl önce "şuyulandırma"yla iptal edilen tapularını yeniden almak için başlattıkları mücadeleyi sürdürüyor.

Derince Belediyesi tarafından iptal edilen tapularını yeniden almak için mücadele eden ev sahipleri, Merkez Bankası önünde toplandı. Bazı mahalle sakinlerinin çizgili pijama giydiği grup, daha sonra Derince Belediyesi aleyhine çeşitli sloganlar atarak, Sabri Yalım Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Belediye Dubleks Evleri Güzelleştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Latif İş-cen, burada yaptığı konuşmada, 1992'de İzmit Belediyesince yaptırılan ve belediye çalışanlarına alacakları karşılığında satılan imarlı, iskan ruhsatlı dubleks evlerin tapusunun, Derince Belediyesince 1995'te iptal edildiğini söyledi.

İşcen, İzmit Belediyesinin "Gecekondu Önleme Projesi" kapsamında, tünel kalıp sistemiyle depreme dayanıklı olarak inşa ettirdiği 240 konut ile daha sonra üretilen arsalara yapılan 120 konutun bulunduğu bölgenin şuyulandırma yapılarak, hisseli tarım arazisine dönüştürüldüğünü belirtti.

Dönemin Derince Belediye Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün ile sonraki Belediye Başkanı Halit Altuntaş'a defalarca gittiklerini, her ikisinden de söz almalarına karşın değişen bir şey olmadığını iddia eden İşcen, şimdiki Belediye Başkanı Haydar Bulut ile eski AKP İl Başkanı Kocaeli Milletvekili adayı Fikri Işık'ın da defalarca konunun çözümü için söz verdiğini ancak olumlu hiç bir adım atılmadığını ileri sürdü.

İşcen, siyasilere güvenlerinin kalmadığını, bu nedenle mahalle sakinleri olarak 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde oy kullanmayı düşünmediklerini sözlerine ekleyerek, hazırladıkları sembolik seçim sandığını "sandığı iade ediyoruz" diyerek, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yazılı olduğu mermerin üzerine bıraktı. Topluluk, açıklamanın ardından pi-jamalı protesto yürüyüşüne son verdi.