Diyarbakır’da zırhlı araçta çocuğa işkence yapmaktan soruşturma açılan polisler hakkında, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “mala zarar verme” suçlamalarından iddianame hazırlandı.

Çocuğa işkence soruşturmasında, “hürriyeti tehdit” suçlamasıyla iddianame
Fotoğraf: Arşiv

Diyarbakır, Lice’de zırhlı araçta darbedilip tehdit edilen 14 yaşındaki çocukla ilgili soruşturmada iddianame hazırlandı.

MA’nın haberine göre, Lice Emniyet Amiri A.O. ile polisler H.Ç., İ.A., E.Ö. ve G. B. hakkındaki soruşturma, “kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfus kötüye kullanmak suretiyle yaralama” suçlamasıyla yürütüldü.

Ancak iddianame, “hürriyeti tahdit” suçlamasıyla hazırlandı ve mahkemece kabul edildi.

ÇOCUĞUN BEYANLARINA “SOYUT” DENİLDİ

İddianamede işkenceye maruz kaldığını anlatan çocuğun beyanları, “soyut beyanlar” olarak yer aldı. Çocuğun elleri ve ayaklarının araç içinde plastik kelepçe ile kelepçelendiği ve bir dereye bırakıldığı yönündeki beyanlarıyla ilgili de, kamera kayıtlarında çocuğun zırhlı araçtan bırakılmasının ardından 3 dakika sonra kendi başına tanık U.A.’nın yanında yürüdüğünden mümkün olamayacağı ileri sürüldü.

İddianamede, polislerin, çocuğu zırhlı araç içinde 25-30 dakika izinsiz olarak tutarak “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve cep telefonunu araçtan atarak da “mala zarar verme” suçu işledikleri belirtildi. İddianamede "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 1 ile 5 yıl arası, "mala zarar verme" suçundan 4 ay ile 3 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmaları istedi.

Üç polis tutuklu, iki polis adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Polisler ifadelerinde suçlamaları reddetti.

“ŞÜPHELİLERİ CEZASIZ BIRAKMA İDDİANAMESİ”

Diyarbakır Barosu, suçun "işkence" ve "kasten yaralama" olduğunu belirterek, iddianamenin iadesini istedi. Baro, "işkence" ve "kasten yaralamadan" iddianame hazırlanmasını istedi.

Polislerin "kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfus kötüye kullanmak suretiyle yaralama" suçundan tutuklu olduğunu hatırlatan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, iddianamenin "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "mala zarar verme" suçundan hazırlanmasını gerektiğini belirterek, "Bu iddianame, şüphelileri aklama ve cezasız bırakma iddianamesidir" sözleriyle tepki gösterdi.

***

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır, Lice’de 14 yaşındaki Y.D., 21 Mart’taki Newroz kutlamalarında polislerce zırhlı araca bindirilip işkenceye maruz kaldığı, küfür etmeye zorlandığı, ölümle tehdit edildiği ve elleri, ayakları bağlanarak dere yatağına atıldığı gerekçesiyle şikayetçi oldu.

Polisler hakkında soruşturma başlatıldı, gözaltına alınan beş polisten üçü “kasten yaralama” suçlamasıyla tutuklandı. Diyarbakır Valiliği, polislerin görevden uzaklaştırıldığını ve idari soruşturma da açıldığını açıkladı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Lice Sulh Ceza Hakimliği’nin iki polis memurunun serbest bırakılması kararına hem Cumhuriyet Başsavcılığı hem de müşteki vekilleri olarak itiraz edildiğini duyurdu. Eren, “İtirazlar üzerine iki polis memuru hakkında bu gece itibariyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı verildi” açıklamasını yaptı.

İtiraz üzerine haklarında Asliye Ceza Mahkemesince tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen 2 polis memuru, Lice Sulh Ceza Hakimliğince yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol hükmüyle serbest bırakıldı.