İstanbul’da gözaltına alınan 30 kişinin Emniyet sorgularında, suçlama konularında skandal ifadelere yer verildi, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine katılmak da suç unsuru olarak değerlendirildi

Cumartesi Anneleri’nin eylemine katılmak suç!

İstanbul’da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerine yapılan operasyonda gözaltına alınan 30 kişinin Emniyet sorgularında; telefon konuşmalarından, katıldıkları toplantılara kadar birçok faaliyet, suçlama konusu oldu. 30 kişiye yöneltilen suçlamalarda ise skandal ifadelere yer verildi.

Tutanaklarda; Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine katılmak da suç unsuru olarak değerlendirildi. Kayıplarını arayan ailelerin devleti ‘katil’ olarak göstermek için bu eylemleri yaptıkları iddia edildi. Soru içeriğinde, “İlimiz Beyoğlu ilçesi Galatasaray Meydanı’nda yaklaşık 100 kişinin katılımı ile Cumartesi Anneleri adlı grup organizesinde gerçekleşen basın açıklamasının içeriğinde, değişik tarihlerde gözaltına alınan şahısların olduğu ve bu şahısların gözaltındayken devletimiz tarafından kaybedildiğinin iddia edildiği ve bu şahısların faili meçhul cinayetlerde ortadan kaybolduğunun, devletimiz tarafından bu şahısların yoğun işkencelere maruz bırakılarak öldürüldüğünün ve cesetlerinin ortadan kaybedildiğinin iddia edildiği, şahısların kaybolmalarından devletimizin sorumlu tutularak devletimizin katil olarak lanse edildiği görülmüş...” ifadelerine yer verildi.

16 Nisan’daki şaibeli Anayasa referandumu öncesi yapılan ‘Hayır’ çalışması ve kampanyaları, örgütün amaç ve hedefleri doğrultusuna yapıldığı ileri sürüldü. ‘Hayır’ kampanyalarına çağrılan milletvekilleri ise ‘Terör örgütünün amaç ve ideolojisi doğrultusunda hareket eden milletvekili’ olarak tanımlandı.

7 Haziran 2015 tarihli genel seçimler öncesinde milletvekili aday adayı belirlemek suç unsuru olarak görülürken, milletvekili seçilecek olan kişiler için de ‘sözde milletvekili’ ibaresine yer verildi. 31 Temmuz 2016 tarihinde Kadıköy’de HDP tarafından gerçekleştirilen ‘Darbelere hayır, demokrasi mitingi’ne katılım da suç olarak görüldü. Suruç, Antep, Ankara kentlerinde gerçekleşen IŞİD saldırılarını protesto etmek.


‘Şey, hı, anladım’ demek ‘örgütsel gizliliğe riayet’
Telefon görüşmelerinde “şey, hı, anladım” şeklinde ifadelerin kullanılması ise ‘örgütsel gizliliğe riayet etmek’ olarak yorumlandı. HDP ve HDK’nin yapmış olduğu tüm çalışma, eylem, açıklama ve programlar ‘PKK/KCK’ faaliyeti olarak tanımlandı. KHK ile TV, gazete ve demokratik kitle örgütlerinin kapatılmasını protesto etmek amacıyla yapılan eylemler de suç unsuru olarak görüldü.