Aliağa'daki endüstriyel tesislerin atıklarının depolandığı Foça Gölyazı cüruf alanında çıkan yangın sonrası bölge halkı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Cüruf Depoloma Tesisi'nin, Foça ormanlarını tehdit ettiği belirtildi.

"Cüruf alanı derhal kaldırılsın, Foça ormanları kül olmasın"

Gözde KOÇ

Aliağa'daki endüstriyel tesislerin atıklarının depolandığı Foça Gölyazı cüruf alanının bölgeye verdiği zarar günden güne artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir Demir Çelik Tesisi'nin atık depoloma alanında çıkan yangın sonrası bölge halkı, cüruf alanların olduğu bölgede bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya; Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Belediye Meclis Üyesi Hakan Barçın, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, Foça Çevre ve Kültür Platformu Sözcüsü Bahadır Doğutürk ve dört mahalle muhtarı katıldı. Açıklamanın ardından çıkan yangına dair suç duyurusunda bulunmak için imza toplanıldı.

Basın açıklamasını okuyan Yeniköy Mahalle Muhtarı Hasan Ercan, " Ağaçlarımız, zeytinlerimiz, canlarımız yandı. İşte hala kokusunu duyuyoruz. Yetti mi? Yetmedi! Daha 3 gün önce İzmir Demir Çelik Tesisi'nin atık depolama alanında yangın çıktı. Nefes alamadık. Boğulduk. Peki, başka neler oldu? Bu tepeler dağ oldu. Ağaçlarımız daha da karardı. Sularımız daha da kirlendi. Topraklarımız daha da zehirlendi. Bitiyoruz. Ölüyoruz. Yeter artık. Buna bir son verelim. Sel, deprem, yangın, kuraklık. Her gün başka bir felaket. Derelerimiz, denizlerimiz bir bir tükeniyor. Tabiat Ana isyan ediyor. Daha ne bekliyoruz, haydi! Ağacı ile suyu ile canlısı ile yaşam kutsaldır. Gelin hep birlikte buna bir son verelim, iş işten geçmeden" diye konuştu.

curuf-alani-derhal-kaldirilsin-foca-ormanlari-kul-olmasin-913905-1.

Ercan, şunları şöyle devam etti: "On yıldır bu cüruf alanıyla yaşıyoruz. Bu sürede zeytin ağaçlarımız kuramaya başladı. Zeytin tarlalarına girdiğimizde her yerimiz simsiyah oluyor. Diğer meyve ağaçlarımız da kuramaya başladı. Köyümüz cüruftan dolayı ciddi tehlike altında. Bu cüruftan dolayı yangınlar oluyor. Yangınlarda köyümüzü olumsuz etkiliyor. Yeraltı sularımız bu cüruf alanından dolayı kurudu. Burada eskiden hayvanlar olurdu, şimdi yok. Köyümüz yok oluyor. Bunun yanında artık köyde yaşayan insanlarda sağlık sorunları başladı. Hem sağlığımız hem doğamız yok oluyor. Bu alanın artık kaldırılmasını istiyoruz.”

curuf-alani-derhal-kaldirilsin-foca-ormanlari-kul-olmasin-913906-1.

BÖLGEDE DAHA BÜYÜK FELAKETLER OLACAK

Cüruf alanının derhal kaldırılması gerektiğini belirten Foça Çevre ve Kültür Platformu Sözcüsü Bahadır Doğutürk ise, "Bu bölgedeki sanayi kirliliğine karşı mücadele veriyoruz. Aliağa Bölgesi, Türkiye’de çevresel bakımından kritik eşiklerin aşıldığı en önemli bölgelerin başında geliyor. Her gün yeni bir çevreyi kirleten tesis burada kuruluyor. Bunlar saymakla bitmez. Bugünse cüruf alanındaki çıkan yangınlar için buradayız. Aliağa’daki bunca kirlilik yetmezmiş gibi birde cüruflar buraya yani Foça’nın kuzey ormanlarına dökülüyor. Bu, artık civar köylerinde yaşamları tehdit eder hale geldi. Bugün burada bu tesisler için son kez 'yeter’ demek için bir aradayız. Gelecek nesiller için bu kirlilikleri bölgemize sokmamak için mücadele ediyoruz. Aliağa bölgesini korumak zorundayız. Sanayi kirliliğine karşı hep beraber durmazsak ilerleyen yıllarda bölgede daha büyük felaketler olacak" ifadelerini kullandı.